Početna Magazin Godine Potresna ljubavna priča iz doma za stare

Potresna ljubavna priča iz doma za stare

Asistent računarstva priča potresnu priču o svom životu sa suprugom – životu koji se danas odvija u jednom domu za stare iako je ovaj par tek na pragu 50-ih godina.

Robert Amant, asistent računarstva na univerzitetu Severne Karoline, za Njujork Tajms napisao je potresnu priču o svom životu sa suprugom, životu koji se danas odvija u jednom domu za stare iako je ovaj par tek na pragu 50-ih godina. Naime, kao posledica bolesti, ona pati od teškog oblika demencije – već u svojoj 48. godini života.

Venčali su pre 28 godina i živeli u Teksasu kada je kompanija za koju je radio otvorila radno mesto u satelitskoj stanici u Nemačkoj. Mesec i po dana kasnije obreli su se na drugom kraju sveta, u gradiću kraj Minhena, i godinama su, redovno i jednako iznenadno, putovali u razne evropske gradove.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Po povratku u SAD on je doktorirao i zaposlio se na univerzitetu Severne Karoline. Kupili su kuću sa bazenom, ali nisu se potpuno skrasili. Godinu dana su živeli u Južnoj Karolini i razmišljali o povratku u Evropu.

Pre sedam godina, na njen 43. rođendan, bili su u bazenu i pričali kuda će na večeru kada je ona doživela moždani udar. Ispostavilo se da ima tumor na mozgu, koji je uklonjen tokom dve operacije, ali se ubrzo zatim povratio. Nakon tretmana zračenjem ona se nije dobro oporavila – počela je da ima problem da se seti reči kada govori.

Krajem prošle godine njena demencija je bila na nivou srednje faze Alchajmerove bolesti. Tretmani nisu pokazivali rezultate, a lekari su već bili sigurni da oporavka neće biti.

U trenucima kada je bila svesna okruženja nekadašnji veseli razgovori šta-bi-bilo-kad-bi-bilo pretvorili su se u: Šta ćemo da radimo ako se ne budeš sećala ko sam? Složili su se da je najvažnije da ostanu zajedno.

Zajedno su se preselili u apartman u domu za stare osobe u kom su smešteni i oni sa demencijom. Ponašali su se prema svojim daleko starijim „komšijama“ baš tako, kao da žive u nekoj običnoj zgradi. Ali njeno stanje se pogoršavalo.

Prošlog leta obećao joj je da će uvek biti iskren prema njoj, ali danas joj ponekad govori sitne utešne laži. Nedavno su sedeli sa svojim starijim susetkama na kafi kada ga je jedna od njih pitala da li mu je, njegova voljena supruga, zapravo – majka:

– Pitanje me je iznenadilo. Kada pogledam svoju suprugu i dalje vidim predivnu mlađu ženu sa naših fotografija i iz mog sećanja. Ponekad i ona mene pogleda i nasmeši se. Čak i kada možda ne zna ko sam – završava svoju priču Amant.