Početna Magazin Godine Potpukovnik VJ u penziji: Država pljačka vojne penzionere

Potpukovnik VJ u penziji: Država pljačka vojne penzionere

Potpukovnik VJ u penziji: Država pljačka vojne penzionere

Prenosimo tekst Dobrivoja Stanojevića, potpukovnika Vojske Jugoslavije u penziji, o problemima vojnih penzionera kojima je uzrok nepoštovanje zakona i diskriminatorna politika Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija sa protesta vojnih penzionera u Beogradu (D. Stanojević)

Prelaskom vojnih penzionera iz nadležnosti Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika Beograd, u nadležnost Republičkog fonda za PIO, počev od 1. januara 2012. godine, ova društvena populacija u startu se suočila sa neviđenom diskriminacijom i nepravdom u oblasti ostvarivanja svojih stečenih statusnih prava, koja su neopravdano derogirana u velikoj meri.

Prvi, i najveći problem, dogodio se, kada je RF za PIO u januaru 2008. godine, doneo Rešenje o vanrednom usklađivanju penzija zbog pada životnog standarda, u procentu od 11,06 odsto, sa isplatom tog uvećanja počev od 1. januara 2008. godine.

To je učinjeno svim penzionerima u Republici Srbiji, bez obzira na visinu iznosa penzije koji su primali do tada, sem vojnim penzionerima, čime je prema njima učinjen akt protivustavne diskriminacije u odnosu na ostale penzionere.
Uvidevši tu nepravdu, veliki broj vojnih penzionera je podneo Ustavne žalbe Ustavnom sudu Srbije, sa zahtevom da se i njima to pravo na vanredno usklađivanje penzija prizna.

Nakon toga, Ustavni sud je, u donetih nekoliko svojih Odluka, potvrdio da i svim vojnim penzionerima se mora vanredno uskladiti vojna penzija, kao što je to učinjeno ostalim penzionerima u Srbiji.

Međutim, i pored tih donetih Odluka Ustavnog suda (a po Ustavu Republike Srbije, i prema Zakonu o Ustavnom sudu, svi su dužni da izvršavaju Odluke Ustavnog suda), nadležne Filijale, i Direkcija Fonda za PIO, kao primer loše državne uprave (među njima i Filijala Valjevo), doneli su odbijajuća Rešenja na podnete zahteve vojnih penzionera da im se vanredno uskladi vojna penzija, obrazlažući ih neosnovanim razlozima.

E, kad je đavo uzeo stvari u svoje ruke, vojni penzioneri su se organizovali, i u periodu od dve godine održali sedam masovnih javnih protesta ispred zgrade Narodne Skupštine, Vlade Srbije, RF za PIO, i Ustavnog suda, tražeći svoja prava na ulici.

Nakon toga, Vlada Srbije je popustila, i dala nalog da se dug isplati.

Nažalost, u međuvremenu je, od ukupno 57.737 korisnika vojne penzije, njih 44.519 (stanje na dan 1. maj 2017. godine), od čega na teritoriji Kolubarskog i Mačvanskog okruga ukupno 713, povelo je parnični postupak pred nadležnim sudovima, i naplatilo iznos osnovnog duga uvećanog sa zakonskom zateznom kamatom i priznatim sudskim troškovima, sve na teret RF za PIO.

Ostali vojni penzioneri, koji nisu tužili RF za PIO, prihvatili su isplatu duga vansudskim poravnanjem (glavnica duga uvećana za indeks potrošačkih cena, ali, bez prava na zateznu kamatu).

Primera radi, u startu, osnovni dug Države prema vojnim penzionerima po osnovi vanrednog usklađivanja penzije za 11,06 odsto, iznosio je oko 9 milijardi dinara, a nakon izvršenja pravosnažnih parničnih presuda, i isplate putem vansudskog poravnanja, isplaćeno je oko 20 milijardi dinara. Nažalost, za ovu pričinjenu štetu državnom budžetu niko nije odgovarao, ni ti će.

I pored svega, tu nije kraj nepravdi prema vojnim penzionerima. Naime, ovim vanrednim usklađivanjem penzija, vojni penzioneri su dobili samo procenat povećanja od 6,57 odsto od Odlukama Ustavnog suda priznatih 11,06%.

Dakle, šta se dogodilo: „mudre glave“ iz RF za PIO, i iz Ministarstva za rad i socijalnu politiku, izradile su predlog Zaključka o načinu vanrednog usklađivanja vojnih penzija za 11,06 odsto, tako što su ih uskladili za procenat od 6,57 odsto, a zatim dodali procenat 4,21 odsto od redovnog usklađivanja penzija za 2007. godinu, na osnovu Odluke ministra odbrane od marta 2008. godine. Dakle, jednostavno su sabrali dve potpuno različite kategorije usklađivanja penzija, što bi u prevodu značilo sabirati kruške i jabuke u jedan zbir.

Nažalost, taj Zaključak je Vlada potpisala, ali protivustavno, protivzakonito, i u suprotnosti sa Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, zbog toga, što je u cilju ograničavanja već stečenog prava izašla iz svog Ustavom utvrđenog okvira.

Od tog Zaključka Vlade, RF za PIO ne odstupa pri isplati vojnih penzija ni za jotu, iako taj akt nema karakter opšteg pravnog akta, i po važnosti je niži od svih donetih Odluka Ustavnog suda, i svih Zakona koji regulišu ovu pravnu stvar.

Primenom ovog akta, vojnim penzionerima Srbije je oteto oko 100 miliona evra, i taj dug se i dalje uvećava.
Zbog ove pljačke, već je nekoliko hiljada vojnih penzionera povelo parnicu pred sudovima, a protiv RF za PIO.

Sledeći vid očigledne pljačke vojnih penzionera je u činjenici, što RF za PIO nije isplatio zaostali dug zbog neisplaćenog povećanja vojnih penzija iz perioda 1. avgust 2004. do 30. novembar 2007. godine, za 11.500 korisnika vojne penzije, a taj dug, prema Zakonu o obligacionim odnosima apsolutno zastareva 30. novembra 2017. godine, i ako se pre tog datuma ne povede sudska parnica, više se ni preko suda ne može naplatiti. Radi se o ukupnom iznosu duga od oko 20 miliona evra (glavnica + zatezna kamata + parnični troškovi).

Dakle, taj novac će RF za PIO knjižiti kao dobit, ali neosnovanu.

U Kolubarskom okrugu, ceni se da nekoliko desetina vojnih penzionera nije taj dug naplatilo, a radi se pretežno o porodičnim korisnicima vojnih penzija, koji i ne znaju da imaju pravo da ga naplate, a Filijala RF za PIO Valjevo odbija da ih obavesti o tome.

Na kraju, moram naglasiti, da RF za PIO, tj. Filijala Valjevo, protivzakonito donosi odbijajuća Rešenja na podnete Zahteve vojnih penzionera da im se prizna pravo na uvećanje vojnih penzija za 20 odsto, a po osnovi čl. 79. st.3 Zakona o PIO, svima koji su vršili profesionalnu vojnu službu u otežanim uslovima, i tako stekli beneficiran penzijski staž.

To pravo je RF za PIO bio dužan da prizna svima po službenoj dužnosti, počev od 1. januara 2012. godine, ali, nažalost, on zakon ne poštuje.

Zbog nepoštovanja Ustava, Odluka Ustavnog suda, i Zakona Republike Srbije, svojevremeno sam protiv najodgovornijih ovlašćenih službenih lica iz Filijale RF za PIO Valjevo podneo Krivične prijave zbog nesavesnog rada u službi.

Osnovno i Više javno tužilaštvo u Valjevu ih je ladno odbacilo kao neosnovane, iako sam priložio neoborive dokaze da postoji osnovana sumnja da su ta lica počinila krivično delo.

Iz svega toga, shvatio sam, ali kasno, da su familijarni i burazerski odnosi jači od bilo kog zakona, prava i pravde, jer ovo je, ipak, Srbija.

Dobrivoje Stanojević,
Potpukovnik VJ u penziji


Podsećamo i na tekstove: