Pošta upozorava: Građani na meti internet prevare

Pošta Srbije upozorava da su građani na meti nove internet prevare. Prevaranti koriste obeležja Poštine kurirske službe „Post Express“..

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

JP Pošta Srbije izdala je saopštenje za javnost u kome upozorava da je u toku internet prevara pomoću Post Express obeležja.

Pošta Srbije je otkrila novu prevaru kojom se zloupotrebljavaju ime i obeležja kurirske službe Post Express. Kako navode, u pitanju je fišing prevara.

Fišing (eng. phishing) predstavlja pokušaj krađe podataka građana. Prevaranti se predstavljaju kao neko kome možete da verujete kao, u ovom slučaju – Post Express služba. Potencijalne žrtve dobijaju e-mail koji sadrži link ka stranici kojoj se očekuje da je od poverenja i poznata. Ta stranica se međutim, neznatno razlikuje od prave (što mnogi ne uoče). Na toj internet stranici – prevaranata – traži se da „korisnik“ unese svoje lične podatke ili plati nešto. Podatke zatim prevaranti zloupotrebljavaju.

IMeta ove prevare sa obeležjima Post Express-a jesu korisnici nekih sajtova za kupoprodaju. Prevarne poruke koje korisnici dobijaju, navodi Pošta, sadrže link ka lažnoj stranici Post Express usluge. Naglašavaju da ova stranica nije u vlasništvu JP„Pošta Srbije. Na toj lažnoj stranici traži se uplata novca putem platnih kartica.

U saopštenju se naglašava da niti JP Pošta Srbije niti Post Express ne komuniciraju sa građanima na ovaj način. Savetuju građanima da budu dodatno oprezni, da ne otvaraju linkove u primljenim porukama i da ne unose svoje podatke.

Pošta Srbije je o ovome obavestilai MUP Srbije – Odeljenje za visokotehnološki kriminal kako bi preduzeli mere na otkrivanju počinilaca ovog krivičnog dela.

U cilju edukacije i pomoći građanima Srbije, ukoliko postoje bilo kakve nedoumice, Kontakt centar JP „Pošta Srbije“ čiji su brojevi telefona 0700 100 300 i 011 3607 788, stoji na raspolaganju radnim danima od 8 do 20 časova i subotom i nedeljom od 8 do 15 časova.

Izvor: Pošta Srbije
Fotografija: TheDigitalWay za Pixabay