Kasne otpremnine – radnici Fabrike reznog alata najavljuju protest

Radnici Fabrike reznog alata (FRA) u Čačku, najavljuju protest jer država kasni sa isplatom otpremnina. Fabrika reznog alata se nalazi u stečajnom procesu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Država još uvek nije počela isplatu otpremnina za 281 radnika Fabrike reznog alata. Zato su radnici najavil protestno okupljanje ispred fabrike,

Dušan Đelić, predsednik Industrijskog sindikata fabrike kaže da je do sada oko 159 radnika fabrike dobilo otpremninu. Problem je što još uvek nije počela isplata otpremnine za 281 radnika kojima je država obećala da će dobiti po 200 evra za svaku godinu radnog staža.

Za te radnike država bi trebalo da izdvoji oko 150 miliona dinara.

„Okupićemo se ispred fabrike sa apelom nadležnima da se dinamika isplate otpremnina radnicima ‘uozbilji’. Socijalni program je sa predstavnicima resornih ministarstava dogovoren 5. marta i radnici su nezadovoljni, jer ni posle pet meseci on nije realizovan. Spiskovi radnika, koji bi trebalo da dobiju tu otpemninu, vraćani su tri puta iz ministarstva na doradu i sada, kada su kompletirani, oni traže nov presek broja radnika“, rekao je Djelić za Betu.

U ponedeljak, 9. avgusta, radnici su najavili da će okupljanje biti održano za nekoliko dan. Datum tada još uvek nije bio određen.

Dušan Đelić dodaje da Fabrika duguje doprinose i oko 11 plata za oko 140 bivših i sadašnjih radnika FRA. Radnici će na protestu zahtevati i da se ovi doprinosi i zaostale plate uplate.

„Zbog neuplaćenih doprinosa i zarada, penzija radnicima koji su sa 41 godinom radnog staža otišli u penziju iznosi 16.000 dinara“, rekao je Đelić.

Fabrika reznog alata će, prema rečima Đelića, posle isplate otpremnina otići u stečaj. On veruje će posle stečaja biti osnovano novo preduzeće za obradu metala, koje će koristiti proizvodne fabričke hale i zaposliti oko 210 bivših radnika te fabrike.

FRA je osnovana 1953. godine. Proizvodila je alate koje je izvozila u zemlje u regionu. Deo fabričkih pogona bavio se proizvodnjom i za vojnu industriju.

Izvor: Beta
FotografijaAdi Goldstein za Unsplash