Početna Magazin Godine Istorija Poslednja od radijum devojaka umrla u 107. godini

Poslednja od radijum devojaka umrla u 107. godini

Umrla je Me Kin (107), poslednja od radijum devojaka. Radijum devojke su radile u Voterberi fabrici satova. U njoj su, 20-ih godina XX veka, radnice brojčanike premazivale radijumom.

Me Kin je poslednja od tzv. radijum devojaka. Umrla je početkom marta 2014. godine u 107. godini.

Ona je nazivana „radijum devojkom“ jer je, kad joj je bilo 18. godina, radila u Voterberi fabrici satova, u Ilinoisu. U njoj su radnice brojčanike premazivale radijumom. Njen otac je bio predradnik u toj fabrici. Nju je spasilo, kako je pričala, to što joj se nije dopadao ukus radijuma, pa nije želela da liže četkicu.

U fabrici nisu bili oduševljeni njenim učinkom, pa je ona posle par meseci prestala da radi. Ostatak radnog veka provela je u administraciji jedne kompanije. Udala se, ali nije imala dece.

Do svoje tridesete godine izgubila je sve zube. Preživela je rak dojke i debelog creva. „Doktor je hteo da mi da hemoterapiju“, pričala je Kin. „Ja sam mu rekla ’Ne’“. Jedini lek na recept koji je ona uzimala bio je lek za kontrolu pritiska.

Možda joj je njen smisao za humor pomogao da dugo živi. Smejala se kada su je pitali za tajnu dugovečnosti: „Ja sam lenja“, govorila je Me Kin, dodajući da nikada nije pušila, mnogo je volela da pleše i šeta i uživa u karamelama, čokoladi i, povremeno, u Bejlisu.

„Nisam ostarila sve dok nisam napunila 98.“, izjavila je jednom. To je uvek bio dobar recept za dugovečnost – mladalački stav.