Poskupljuje pretplata za javni medijski servis

Poskupljuje pretplata za javni medijski servis. Od 1. januara 2020. godine koštaće 255 dinara. I da ne bude zabune, pretplata je obavezna ukoliko imate ED broj.

Narodna skupština Republike Srbije usvojila je, na sednici održanoj 6. decembra 2019. godine, povećanje pretplate za javni medijski servis.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Povećanje iznosi 35 dinara. Dakle, mesečna pretplata će iznositi 255 dinara umesto dosadašnjih 220. Povećanje pretplate če se primenjivati od 1. januara 2020. godine.

Bez obzira da li gledate ili ne gledate programe javnih medijskih servisa, ukoliko imate brojilo, dobićete u okviru računa za struju i ovih 255 dinara da platite.

Javni medijski servis čine Radio-televizija Srbije (RTS) i Radio-televizija Vojvodine (RTV).

Prema Zakonu o javnim medijskim servisima, rad javnog medijskog servisa zasniva se na sledećim načelima:

1) istinito, nepristrasno, potpuno i blagovremeno informisanje;

2) nezavisnost uređivačke politike;

3) nezavisnost od izvora finansiranja;

4) zabrana svakog oblika cenzure i nezakonitog uticaja na rad javnog medijskog servisa, redakcije i novinara;

5) primena međunarodno priznatih normi i principa, a naročito poštovanje ljudskih prava i sloboda i demokratskih vrednosti;

6) poštovanje profesionalnih standarda i kodeksa.

Javni interes, koji javni medijski servis ostvaruje kroz svoje programske sadržaje, je istinito, blagovremeno, potpuno, nepristrasno i profesionalno informisanje građana i omogućavanje slobodnog formiranja i izražavanja mišljenja slušalaca i gledalaca na teritoriji Republike Srbije, autonomne pokrajine i lokalne samouprave.

Izvor: Beta, Paragraf

Ovo nije nikakvo iznenađenje, već samo forma. Narodna skupština Srbije usvojila je još 4. novembra 2019. godine, Zakon o izmeni zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis.
V. Poskupljuje taksa za RTS i RTV