Poskupljuje taksa za RTS i RTV

Usvojen je predlog Vlade – od 1. januara 2020. godine poskupljuje taksa za RTS i RTV.

Narodna skupština Srbije usvojila je, 4. novembra 2019. godine, Zakon o izmeni zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Taksa za javne medijske servise RTS i RTV od 1. januara 2020. godine iznosiće 255 dinara.

Taksa će se, kao i do sad, naplaćivati preko računa za elektručnu energiju. Na ovaj način se obezbeđuje visoki stepen naplate.

Među razlozima za povećanje navode se i visoki troškovi štampe i distribucije računa i nesrazmerno visoki troškova kod pokretanja postupka naplate nenaplaćenih potraživanja.

Javni medijski servisi delimično se finansiraju iz budžeta Srbije, a delimično iz takse. Kada je visina takse u pitanju, pošlo se od statističkih podataka o prosečnoj zaradi i visini penzija u Srbiji.

Pretplata na javne servise bila je ukinuta 2014. godine. Zatim je 31. decembra 2015. godine donet Zakon o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis. Pretplata je na taj način ponovo uvedena samo pod novim nazivom (i formom) – taksa.

Taksa za RTV i RTS je prvo iznosila 150 dinara. Krajem 2018. godine, poskupljuje taksa za RTS i RTV sa 150 na 220 dinara. Tada je navedeno da će se iznos od 220 dinara plaćati naredne dve godine.

Izvori: Danas, Insajder

Podsećamo:

Još kada je donet, krajem 2015. godine, Zakon o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis je naišao na kritike. Ne samo onih koji treba da plaćaju nešto što ne koriste, već i pravnika koji su odmah uvideli manjkavosti ovog zakona. V: RTS taksa i po novom zakonu nezakonita?