USPVLS: Pismo penzionerima Srbije

USPVLS se obraća penzionerima Srbije pismom sa namerom da ih probudi i pokrene da se bore za svoja prava i za svoju državu, državu koja treba da ostane njihovoj deci i unucima.
Prenosimo pismo koje, u ime USPVLS-a, potpisuje Jovan Tamburić.

Jedan od važnijih uzroka opšteg siromaštva penzionera u Srbiji je neopravdano bežanje većeg dela penzionerske populacije od stvarnosti, dela koji očekuje da se neko drugi bori za njihova stečena prava. Takvi nisu shvatili da odavno ne postoje država i političari koji su vodili brigu o građanima i posebno o penzionerima.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Zbog toga smo, usred zlatnog doba, odlučili da vam se obratimo i pokušamo da vas probudimo. Razloga za zajedničko nezadovoljstvo je bezbroj.

Davne 1991. godine su nam razbili i oteli državu u kojoj smo bili poštovani kao građani i ljudi. U ovoj državi danas, slobodni su i bogati samo namesnici kapitala, kriminala i medijskog mraka.

Na nas, penzionere su se posebno okomili jer im smanjujemo profite zbog naših, po ustavu i zakonima, stečenih prava. Uzimaju od penzionera da bi zadovoljili navodne investitore i nabujalu birokratiju u upravi i javnim preduzećima.

Izdali su nas i ostavili na cedilu svi, osim Svetog Petra. I Krkobabići i rukovodstva partija leve orijentacije i penzionerska udruženja koja vode nekakvu državotvornu politiku u kojoj nema nas penzionera. Takva udruženja svaki dan poturaju nekakvu reprezentativnost koja nigde zakonom nije propisana.

Navodni reformatori Srbije su prvo opljačkali vlasničke udele Fonda PIO u svakom društvenom preduzeću koje je privatizovano.

Poslednji kriminal je otkup banja Fonda PIO na osnovu „odluke“ Upravnog odbora Fonda PIO koji je postavila Vlada Srbije i po ceni koju je sama odredila. Našim novcem su otkupili naše banje koje će dati stranačkim tajkunima uz subvencije koje nisu dali Fondu PIO. Arhitekta otimanja je i sada savetnik u Narodnoj banci Srbije jer, očigledno, nisu još završili posao.

Sledeće junaštvo vlasti u unižavanju nemoćnih penzionera je ograničavanje redovnog usklađivanja penzija 2012. godine do njegovog potpunog prekida 2014. godine.

Smanjenje penzija većih od 25.000 je prikrilo pljačku svih penzionera zbog prekida usklađivanja penzija i posvađalo navodno bogate i penzionere sa penzijama od kojih se ne može pristojno živeti. Kada su shvatili da otpora otimanju od penzionera nema, jer je ugušen od strane korumpiranh stranaka i rukovodstava penzionerskih organizacija, oteše i Fond PIO. Samo tako vlast može prikrivati prihode Fonda PIO, otimati njegovu imovinu i pretvarati ga u socijalni fond.

U međuvremenu su pokušali da nas, većinom gladne, kupuju sa uvredljivim jednokratnim pomoćima i nekakvim uvećanjem uz penziju od 300 do 1.300 dinara, a sve sa ciljem da prikriju otimanje a izvršioce prikažu kao dobrotvore.

Na kraju, uvedoše švajcarsku formulu za usklađivanje penzija u kojoj nema povećanja cena i zarada iz druge polovine godine koja prethodi usklađivanju. Povećanje cena i zarada iz druge polovine 2019. godine biće uračunati u formulu za usklađivanje penzija tek 1. januara 2021. godine. Švajcarska formula u „pakovanju“ eksperata u Srbiji za otimanje od penzionera.

Među penzionerima postoji posebna sorta onih koji su ostvarili natprosečne penzije i za drugo ih nije briga od straha da ne budu prozivani od strane vlastodržaca i da ne izgube tezge na kojima uvećavaju penziju. Ćutanjem pokazuju da nemaju samopoštovanja i da prozivanje zaslužuju baš zbog TOGA.

Iako obrazovani imaju posebnu odgovornost za razvoj i demokratizaciju društva, oni ćute. Ko će da brani dostojanstvo rada i znanja ako ne oni bez kupljenih diploma i lažnih penzija?

Sramota je da ne vidimo da Srbija nestaje i da vlast od toga pravi profit, jer svake godine u zemlju stigne preko sedam milijardi evra doznaka od prognanih, od kojih uvoznički lobi i strane banke trljaju ruke. Prognane, vlast zamenjuje sa migrantima koji već dobijaju sve ono što građani Srbije nemaju.

Zar može da nam bude svejedno što najveći broj penzionera, skoro svi koji primaju manje od sume potrebne za minimalnu potrošačku korpu (oko 37 hiljada dinara ) nema dovoljno za hranu, lekove, odeću, banju, igračke unucima, izlete? Treba li da se mirimo sa pričom da država nema i da su oni prethodni sve oteli?

Eksperti dokazuju da ima i da bi moglo biti za sve, da u politici postoji pamet i poštenje. Sadašnji vlastodršci za sve krive one prethodne, a prećutkuju da su upravo oni ovaj haos u državi započeli 1991. godine.

U Udruženju sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije se okupio veći broj civilnih i vojnih penzionera istinskih boraca, eksperata u oblastima u kojima su proveli radni vek a koji su se proteklih pet godina dokazali kao beskompromisni borci protiv diskriminacije i otimanja od penzionera.

Uradili smo Predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o PIO kojim nudimo reformu penzijskog sistema Srbije radi:

  • Većinskog upravljanja Fondom od strane osiguranika-budućih penzionera i korisnika-sadašnjih penzionera
  • Povraćaja neisplaćenih delova penzije zbog primene Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija
  • Vanrednog usklađivanja penzija za 10 odsto zbog njihovog neusklađivanja u potrebnom obimu od 2012. do 2019. godine
  • Definisanja korektnije formule za zakonsko usklađivanje penzija, dva puta godišnje i to sa punim procentom rasta cena i 50 odsto rasta zarada
  • Ukidanja trajnog smanjenja penzija zbog odlaska u prevremenu starosnu penziju
  • Izjednačavanja najniže penzije poljoprivrednika sa najnižom penzijom ostalih penzionera
  • Uvođenja socijalnog dodatka uz penziju koji ne bi bio proporcionalan visini penzije nego bi zavisio od ukupnog imovinskog stanja porodice penzionera a koji bi bio finansiran iz budžeta
  • Upravljanja imovinom od strane Fonda i ostvarivanja prihoda po tom osnovu
  • Regulisanja postupka utvrđivanja i provere reprezentativnosti organizacija penzionera potrebnog za određivanje njihovih predstavnika u organima upravljanja Fondom i telima koja se bave problemima penzionera
  • Povećanja finansijske samostalnosti i održivosti Fonda.

Deo organizacija penzionera kojima je bez zakonskog osnova, aktom ministra, priznata reprezentativnost, odustala je od zajedničkog rada na Predlogu zakona zbog toga što insistiramo da se i to važno pitanje reguliše.

Predlogom zakona dokazujemo da postoje mogućnosti za dostojanstvenu i sigurnu starost u Srbiji. Ali taj Predlog mi nemamo kome da ponudimo posle višegodišnjeg besplodnog dopisivanja sa institucijama države jer one u Srbiji objektivno ne postoje.

Posle svega, penzioneri nemaju kome da predlažu i zbog toga mi, opasuljeni penzioneri pišemo vama, kolegama, da se osvestite i da nam se pridružite u zajedničkoj borbi.

Vlastodršci ponovo okupljaju organizacije penzionera koje finasiraju radi ublažavanja i opravdavanja nedopustivo lošeg socijalnog položaja penzionera. Savez penzionera i PUPS kao njegovo čedo se obraćaju penzionerima Srbije sa novim obećanjima. Kakav rejting PUPS ima u vladajućoj koaliciji pokazao je njen odnos prema njegovim predlozima u raspravi o izmenama Zakona o PIO u skupštinskoj raspravi ovih dana.

I pored toga, pred najavljene parlamentarne izbore, ponovo počinje medijski teror PUPS i satelita nad penzionerima sa lažnim obećanjima. Ne objašnjavaju zašto su učestvovali u opravdavanju otimanja od penzionera i njihovom svekolikom unižavanju.

Za penzionere u Srbiji nema pravde i dostojanstva dok se nakaradni sistem koji je omogućio da Srbijom vladaju lažovi i kriminalci ne promeni i dok se oteta država ne vrati građanima.

Zbog pljačke i unižavanja penzionera u Srbiji, zbog budućnosti naše dece, dok se ne stvore uslovi za demokratske i slobodne izbore, pozivamo penzionere Srbije na bojkot najavljenih parlamentarnih izbora!

Jovan Tamburić, predsednik USPVLS

Fotografija: Živorad Tričković, USPVLS