USPVLS: Novca za ukidanje penala zbog odlaska u prevremenu starosnu penziju ima

USPVLS smatra da novca za ukidanje penala zbog odlaska u prevremenu starosnu penziju ima. Međutim, on se otima od penzionera, navode u ovom udruženju.
Prenosimo njihovo saopštenje.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Udruženje sindikata penzionisnih vojnih lica Srbije (USPVLS) podržava inicijative za ukidanje doživotnog smanjenja penzija zbog odlaska u prevremenu starosnu penziju sa 40 godina radnog staža.

Izmenama Zakona o PIO 2014. godine uvedeno je doživotno smanjenje penzija zbog odlaska u prevremenu starosnu penziju sa 40 godina staža. Tome se sindikati zaposlenih uopšte nisu suprostavili. Neutemeljenim obrazloženjem izmena zakona, da će prevremeni starosni penzioneri duže primati penziju i tako opteretiti Fond, prikriven je cilj sprečavanja zaposlenih sa uslovima za prevremenu starosnu penziju da tako pobegnu od stranački nametnutih šefova bez potrebnog obrazovanja i iskustva. Iako su u međuvremenu pokretane inicijtive da se penali ukinu, aktuelna vlast to nije prihvatila.

USPVLS je u Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o PIO predložilo ukidanje penala po sticanju godina za starosnu penziju čime bi se ukinula nepravda i diskriminacija penzionera sa 40 godina staža kojima su penzije smanjene i do 20 odsto.

***

Novca za ukidanje penala i ispravljanje drugih nedostataka u penzijskom sistemu Srbije ima jer je učešće troškova za penzije smanjeno umesto na 11 po sporazumu sa Međunarodnim monetarnim fondom na oko 9 odsto BDP Srbije. Razlika u smanjenju troška za penzije je preko milijarda evra godišnje. To je dovoljno za povraćaj neisplaćenih penzija od 2014. do 2018. godine, ukidanje navedenog smanjenja penzija, vanredno usklađivanje svih penzija zbog zaostajanja za inflacijom, izjednačavanja i podizanja najnižih penzija.

Da novca ima dokazuje i nelogično smanjenje stope doprinosa za PIO izmenama Zakona o doprinosima obaveznog socijalnog osiguranja u 2019. i 2021. godini. Izmenama je stopa doprinosa sa 26 ukupno smanjena na 25 odsto tako što su obaveze poslodavaca smanjene sa 12 na 11 odsto. Na takav način su godišnji prihodi Fonda PIO smanjeni za 4 odsto ili 26 milijardi dinara (oko 220 miliona evra) u 2022. godini.

Aktuelna vlast je rasterećenje privrede i poslodavaca mogla da izvrši na račun budžeta tako što bi smanjila porez na zarade zaposlenih ali je iz nekog razloga htela da smanji izvorne prihode Fonda PIO. Očigledno joj je potrebna mantra kako se Fond PIO finansira iz budžeta dobrom voljom vladara. Sa 220 miliona evra više u kasi Fonda PIO mogli su biti ukinuti penali za prevremene starosne penzionere i vraćen deo duga penzionerima kojima su penzije smanjivane od 2014. do 2018. godine.

Neprekidno smanjivanje dotacija Fonda PIO iz budžeta ne sme da bude na teret penzionera jer država ima stvorene obaveze koje ne mogu da se prevaljuju na penzionere od kojih većina živi u bedi.
Očigledno je da aktuelna vlast kasu Fonda PIO tretira kao kasicu iz koje uzima kada god joj treba.

Jovan Tamburić, predsednik
Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije

FotografijaJosh Appel za Unsplash