Mihajlović: Uskoro poskupljenje struje

Ministarka Zorana Mihajlović kaže da uskoro očekuje poskupljenje struje. Uredba o energetski ugroženom kupcu je spremna.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energatike, rekla je 27. jula da očekuje da uskoro poskupi struja za građane. Ona je, odgovarajući na pitanja novinara, rekla da veruje da će se poskupljenje ubrzo desiti, Napomenula je da ne može da kaže niti kada tačno, niti koliko će biti povećanje, jer to ne zavisi od Ministarstva.

„Bez obzira na to kad će poskupeti električna energija, Ministarstvo rudarstva i energetike je spremilo Uredbu o energetski ugroženom kupcu, jer smo svesni da postoje domaćinstva u Srbiji koja ne mogu da plate cenu ni gasa, ni toplotne, ni električne energije“, rekla je Mihajlović.

Uredba će se odnositi na veći broj domaćinstava. Ministarka je navela da su promenjeni kriterijumi i da će se uredba odnositi i na toplotnu energiju. Ova uredba bi trebalo da pomogne onim građanima koji ne mogu da plate struju, gas ili toplotnu energiju.

Ministarka Zorana Mihajlović je na pitanja novinara odgovarala nakon predstavljanja Predloga integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana Srbije.

Integrisani nacionalni plan za klimu i energetiku – dovoljno energije i zdrava sredina

Ministarka Zorana Mihajlović rekla je da donošenje Integrisanog nacionalnog plana za klimu i energetiku treba da omogući da Srbija ima dovoljno energije i zdravu životnu sredinu. Ovo, dodala je, predstavlja obavezu, ne samo prema sadašnjim, već i prema budućim generacijama.

„Integrisani plan za klimu i energetiku je najvažniji dokument koji kao država treba da usvojimo u oblasti energetike. Ali, pre toga želimo da razgovaramo sa svima, ne samo sa domaćim i stranim institucijama, agencijama i preduzećima, već da imamo široki dijalog, kako bismo svi razumeli zašto je važan.“

Ovo je plan do 2030. sa vizijom do 2050. godine. Ministarka smatra da donošenje ovog dokumenta neće doneti političke poene političarima. Doneće, međutim, ogromne koristi državi u narednim godinama, kad rezultati tog procesa postanu vidljivi.

Plan podrazumeva da se u svim segmentima donose odluke koje će omogućiti da Srbija 2030. godine ima 40 odsto manju emisiju štetnih gasova nego 1990. godine. Takođe, učešće OIE u proizvodnji električne energije treba da bude veće od 40 odsto.

Izvor: Beta