Popusti u radnjama ne znače uvek uštedu

Popusti naznačeni u radnjama – i reklamama – ne donose uvek i uštedu kupcima. Portal Kamatica donosi neke osnovne, jednostavne savete kako ne podleći impulsivnoj kupovini kada se ugleda reč „akcija“ u izlogu. Popust može biti dobar, ali nije svaki takav.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Popusti u radnjama ne znače uvek uštedu. Ukoliko kupac želi da uštedi, ne može da dozvoli sebi da bude povodljiv. Portal Kamatica donosi nekoliko saveta kako da se sačuva novac pred naletom sezonskih i drugih popusta.

Većina kupaca, kada vidi jednu precrtanu i novu, nižu, cenu – ne razmišlja previše i odlučuje se na kupovinu. Tako mnogi kupuju i ono što im ni ne treba, i što nisu ni planirali da kupe.

Trgovci se koriste taktikama kako da povećaju prodaju. Na kupcima je da procene šta je dobro za njih same.

Pre svega, osnovni savet za kupovinu tokom prodajnih akcija jeste da kupac odgovori na sledeća pitanja:

1) Kako će se ova kupovina odraziti na moje finansije u budućnosti?

2) Da li mi je ova stvar/usluga zaista potrebna?

Taktike za bolju kupovinu

Ako odgovori na ova pitanja upućuju na kupovinu, prelazi se na taktike koje će sačuvati novčanik od trgovačkih akcija koje ne odgovaraju kupcu.

1) Uporediti cene

Uvek prvo treba uporediti cene, a ne same popuste. Na primer, ako na istu robu jedna prodavnica nudi 20 odsto popusta, a druga 15 odsto, ne mora da znači da treba kupiti kod prvog trgovca. Eventualna ušteda, naime, zavisi od koje početne cene se računa popust. Moguće da je cena kod prvog trgovca i dalje veća, uprkos većem popustu.

Ovo možda deluje kao nešto što se podrazumeva samo po sebi, ali većina ljudi se ne seti da odradi ovu vrstu provere.

2) Uporediti dodatne pogodnosti

Nekada osnovna cena nije najvažnija. Ponekad se isplatiti i dati malo više novca ako se na taj način dobija neka pogodnost. Na primer – duži garantni rok.

3) Spisak za kupovinu

Ovo je najsigurnija varijanta. Ako se tačno zna šta sve treba da se kupi (i to ne samo kada su u pitanju svakodnevne stvari, već i, na primer, odeća ili tehnika) onda se neće desiti da se novac potroši na nešto samo zato što je to na popustu. Ovaj pristup svakako zahteva i jednu važnu stvar – visok nivo samodiscipline.

Izvor: Kamatica
Fotografija: Rawpixel