Ponovo popis imovine u Srbiji

Ponovo je počeo popis imovine u Srbiji. Od 44 opštine u kojima je popis već nedavno vršen, njih čak 38 je izrazilo potrebu da se on ponovi.

Kroz program švajcarske vlade „Reforma poreza na imovinu“ radilo se, u protekle dve godine, na proširenju obuhvata poreza na imovinu. Tada je 325 popisivača po celoj Srbiji popisalo nešto više od 100.000 novih nepokretnosti.

Na zahtev 38 lokalnih samouprava u Srbiji ponovo je počeo popis imovine i ažuriranje baza podataka o nekretninama.

U narednih devet meseci na terenu će raditi 77 popisivača. Jelena Holcinger, stručnjak na švajcarskom programu „Reforma poreza na imovinu“ objašnjava:

„Posle prvog kruga popisa nepokretnosti, od 44 opštine sa kojima smo radili, njih čak 38 je izrazilo potrebu da se posao ponovi. Osim terenske provere nekretnina, u ovom drugom krugu u fokusu će biti i unos novih podataka u poreske baze, kao i dodatna kontrola dokumentacije.“

Ostalo je još 10 do 15 odsto nepopisanih nekretnina u zavisnosti od lokalne samouprave.

„Najveći problemi sa kojim se opštine susreću kada je reč o porezu na imovinu je i dalje neprijavljivanje kvadrature, kao i promene na vlasništvu, kao što su prodaje, ostavinska rešenja“, kaže Holcinger.

U 2018. godini, u lokalnim samoupravama gde se vršio popis, prihodi od poreza na imovinu fizičkih lica iznose 2,9 milijardi dinara. To je za oko 230 miliona dinara više u odnosu na 2017. godinu.

Nakon što je prethodni program „Reforma poreza na imovinu“ završen, pet najboljih opština podelilo je nagradni fond od milion franaka. Ovaj poklon vlade Švajcarske podelile su tada opštine Boljevac, Negotin, Sokobanja, Veliko Gradište i Zaječar.

Pored Vlade Švajcarske, partneri na ovom programu su i Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, kao i Ministarstvo finansija.

Izvor: Tanjug
Fotografija: Kućica na Zlatiboru, MilosB za Pixabay

Podsećamo: