Polovina korisnika novčane socijalne pomoći radno sposobna

Polovina korisnika novčane socijalne pomoći je radno sposobna, a resorno ministarstvo ne obavlja nadzor nad centrima za socijalnu pomoć.

U Srbiji je od 2016 do 2018. godine bilo 268.000 korisnika novčane socijalne pomoći. Od ovog broja, njih oko 50 odsto je radno sposobno. Ovo su saopštili su predstavnici Državne revizorske institucije (DRI) na predstavljanju izveštaja o reviziji „Materijalna podrška kao mera smanjenja siromaštva“.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kako kažu, revizija je pokazala da postojeći sistem socijalne zaštite ne dovodi do ostvarenja postavljenih ciljeva. Zbog nedovoljno efikasne saradnje nadležnih organa, propušta se prilika da radno sposobni korisnici novčane socijalne pomoći izađu iz sistema socijalne zaštite.

Revizori navode da je utvrđeno da radno sposobni korisnici socijalne pomoći uglavnom dugo ostaju u sistemu socijalne zaštite.

U poslednje tri godine za naknadu za socijalnu zaštitu u Srbiji je prosečno godišnje planirano oko 26 milijardi dinara. Za novčanu pomoć je od toga izdvojeno 14,3 milijarde, odnosno 57,5 odsto.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nije preduzelo potrebne aktivnosti kako bi se smanjila zavisnost radno sposobnih korisnika socijalne pomoći od socijalnih službi.

Centri za socijalni rad samo su delimično radili procenu socio-ekonomskog stanja radno sposobnih korisnika novčane socijalne pomoći.

„Od 2016. do 2018. godine, obavljen je nadzor samo četiri od ukupno 140 centara za socijalni rad. U ta četiri centra sa 2.699 korisnika novčane socijalne pomoći od 114 pregledanih predmeta, 92 odsto rešenja je poništeno i vraćeno na ponovno odlučivanje.“

Izvori: Telegraf, Politika
Fotografija: Skulptura „Depression Breadline“, Vašington

Podsećamo: