Početna Magazin Godine Po broju transplantacija Srbija među poslednjima u Evropi

Po broju transplantacija Srbija među poslednjima u Evropi

U Srbiji je 2012. godine bilo 28 kadaveričnih donora (preminulih osoba), a obavljeno je 47 presađivanja bubrega i sedam jetri, što je daleko od potreba da se godišnje presadi 420 bubrega, 210 jetri i 70 srca, piše Politika.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Podaci su preuzeti iz teze „Zdravstvena politika u organizaciji transplantacije organa u Srbiji”, master rada profesora dr Dušana Šćepanovića,  predsednika Upravnog odbora Univerzitetske dečje klinike u Beogradu, kojem je pre šest godina u Gracu presađeno srce:
– Rang liste i vreme čekanja potencijalnih primalaca na organ nisu precizne ni ažurirane čak ni za bubreg, a za jetru i srce uopšte ne postoje. Zakon o zaveštanju organa i transplantaciji bio je prevaziđen u momentu donošenja, rukovodioci zdravstvenih ustanova nezainteresovani su za razvoj transplantacije, a problem je i slaba organizacija u ustanovama. 
On kaže da treba razmotriti neku vrstu beneficije za žive donore, ali da pritom ne dođe korupcije koja bi vodila u nekom smislu trgovine organima.
Te beneficije bi podrazumevale, na primer, oslobađanje od participacije, prednost na listi za dijagnostičke metode na koje se čeka mesecima ili kao što danas imaju invalidi besplatan parking, prioritet bez reda čekanja u banci ili prilikom prelaska granice.