Početna Magazin Godine Društvo Plate vojnika manje od plata čistačica u javnim preduzećima

Plate vojnika manje od plata čistačica u javnim preduzećima

Plate vojnika manje od plata čistačica u javnim preduzećima

Plate u vojsci nisu usklađivane sa republičkim prosekom već nekoliko godina, pa osnovica prema kojoj se određuje plata vojnih lica danas iznosi svega 23.655 dinara. Godine 2010, kada je počela profesionalizacija Vojske Srbije, obećavane su plate od 500 evra kao posledica „racionalizacije“…

Teška materijalna situacija, najave premijera Aleksandra Vučića o eventualnom oktobarskom povećanju plata zaposlenima u javnom sektoru, visoka politika ili nešto treće, doveli su do toga da se posle dužeg vremena progovori o gotovo ponižavajuće malim platama profesionalnih vojnika.

Zaposleni u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane nisu formalno pokrenuli inicijativu za povećanje plata vojnih lica niti su se povodom plata obraćali Ministarstvu finansija. Pukovnik dr Saša Trandafilović, zastupnik pomoćnika ministra odbrane za budžet i finansije, u zvaničnom glasilu ministarstva „Odbrana”, kaže da je neophodno preduzeti mere kako bi se plate u vojsci dovele na primeren nivo.

Kada vojno lice spakuje stvari i krene na obuku svesno je da stavlja „glavu u torbu”, ali je istovremeno i sigurno da neće biti dovoljno plaćeno.

Dnevnica iznosi oko 900 dinara, tako da će za sedam dana provedenih na terenu dobiti malo više od 6.000 dinara.

Naporan i odgovoran rad, rukovanje oružjem, razdvajanje od porodice u Srbiji možda ne mogu biti adekvatno plaćeni, ali su zbog neobičnog načina obračuna zarada i dnevnica profesionalni vojnici došli u situaciju da više ne mogu da prehrane porodicu.

Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije, ističe da osnovica prema kojoj se određuje plata vojnih lica iznosi svega 23.655 dinara:

– Vojnici ne dobijaju topli obrok i regres, ali imaju dodatke na platu na osnovu godina staža, ostvarenog čina ili eventualnog služenja u specijalnim jedinicama. Ali bez obzira na to, plata vojnika po ugovoru iznosi jedva 30.000 dinara, dok zastavnik sa više od 20 godina radnog staža ne može da zaradi više od 43.000 dinara.

Antić ističe da je ponižavajuća činjenica da od vojnika više zarađuju čistačice u pojedinim javnim preduzećima. Ovaj podatak poklapa se sa komentarom jednog od čitalaca „Politike” koji je naveo da nosi čin zastavnika (najveći podoficirski čin), a posle 25 godina službe zarađuje svega 41.000 dinara.


Plate u sistemu odbrane Republike Srbije

Profesionalna vojna lica (u dinarima):

 • prosečna plata – 41.498
 • razvodnik – 30.449
 • general – 131.481

Civilna lica u vojsci (u dinarima):

 • prosečna plata – 38.481
 • nekvalifikovani radnik – 22.812
 • doktor nauka – 79.239

Tek nešto veće plate, zbog letačkog dodatka, imali su podoficiri Nebojša Drajić i Ivan Miladinović, koji su poginuli prilikom pada helikoptera tokom spasavanja bebe iz porodice Ademović.

Zakonom o Vojsci Srbije propisano je da osnovica za izračunavanje plata vojnika ne bi smela da iznosi manje od 75 odsto od prosečne plate u Srbiji. Budući da prosečna zarada iznosi oko 43.000 dinara, osnovica za izračunavanje plate vojnog lica trebalo bi da bude oko 33.000 dinara.

Ipak, kako ističe Antić, 2009. godine je izmenama i dopunama Zakona o vojsci predviđeno da osnovica ipak može biti manja ukoliko u budžetu nema dovoljno novca:

– Plate u vojsci nisu usklađivane sa republičkim prosekom već nekoliko godina. Još 2014. godine, kada su plate zaposlenima u javnom sektoru smanjene za 10 odsto, ukazali smo na materijalne teškoće koje imaju naše kolege i zahtevali da budemo izuzeti od mera štednje. Nažalost, Ministarstvo odbrane nas nije podržalo. Uskoro ćemo pokrenuti inicijativu za ocenu ustavnosti ovih zakonskih odredbi.

Istovremeno sa smanjenjem zarada od 10 odsto, objašnjava Antić, povećane su dnevnice za putovanja pripadnika Ministarstva odbrane.

– Zanimljivo je navesti da punu dnevnicu od oko 2.000 dinara dobijaju samo vojna lica koja idu na jednodnevna putovanja i na njima se zadrže duže od 12 sati. Zna se da na takva putovanja idu oni sa najvišim činovima. Vojnicima koji su na obuci odbija se više od polovine dnevnice na ishranu, tako da dobijaju oko 900 dinara. Izbora nemaju i ne mogu da odluče da uzmu punu dnevnicu, a da hranu sami obezbede – objašnjava predsednik Vojnog sindikata.

Prema nezvaničnim podacima, Vojska Srbije ima tridesetak generala, a svaki od njih zarađuje 131.466 dinara. Kada se na to dodaju vozači, limuzine i osoblje koje ih prati, trošak je mnogo veći…

Ukoliko se zarade vojnika po ugovoru uporede sa platama kolega iz susednih zemalja, srpski vojnici su na samom začelju:

 • Pre nekoliko godina osnovica za izračunavanje plate vojnika u BiH iznosila je oko 550 konvertibilnih maraka (275 evra), a sa dodacima oko 900 maraka (450 evra).
 • U Srbiji je prosečna plata oko 41.500 dinara, što je znatno manje (oko 345 evra).
 • Hrvatski pilot zarađuje oko 1.300 evra, a naš, u lovačkoj avijaciji, svega 81.000 dinara (oko 675 evra).
 • Prosečna plata u hrvatskoj vojsci je pre nekoliko godina bila oko 600 evra.
 • U Sloveniji je minimalna plata vojnika između 650 i 750 evra.

Kada je 2010. godine počela profesionalizacija Vojske Srbije, optimistično su najavljivane zarade od minimalno 500 evra, ali taj iznos danas predstavlja san za srpskog profesionalnog vojnika, koji zarađuje upola manje, piše Politika.