Početna Magazin Godine Pitajte prijatelje kakva ste osoba, da biste predvideli koliko ćete živeti

Pitajte prijatelje kakva ste osoba, da biste predvideli koliko ćete živeti

Prema rezultatima istraživanja započetog pre 75 godina koji su objavljeni u časopisu Psychological Science, ličnost, onakva kakvom je vide naši prijatelji, u vezi je sa dugovečnošću.

Džošua Džekson sa Vašingtonskog univerziteta u Sent Luisu i njegove kolege koristili su podatke istraživanja koje je sprovedeno sa 600 osoba tokom 30-ih godina XX veka. Učesnici, tada u svojim dvadesetim godinama, bili su 300 tek venčanih parova. Oni su uradili test ličnosti, a njihovu ličnost su takođe ocenili pet njihovih bliskih prijatelja.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Prošle, 2013. godine naučnici su potražili podatke o ovim parovima i ispitali nekolicinu živih i smrtovnice onih koji su umrli. Uporedili su vrednost predviđanja ličnosti onako kako su je videli sami učesnici i kako su ih videli njihovi prijatelji.

Muškarci koje su njihovi prijatelji doživljavali kao savesne i otvorene za nova iskustva živeli su najduže.
Oni koji nisu imali te osobine umirali su znatno ranije.

Ove dve osobine deo su tzv. „Big Five“ (Velikih pet) modela ličnosti, modela koji omogućava rezimiranje ličnosti bilo koje osobe. Savesni ljudi su pedantni, vredni, disciplinovani, organizovani i pouzdani, a otvoreni su intelektualno radoznali i inventivni.

Kod žena, visok nivo ljubaznosti i emocionalne stabilnosti, koji bi opisali prijatelji, bili su zaštitni faktor u životu.
Emocionalna stabilnost stoji nasuprot neuroticizmu koji predstavlja sklonost negativnim emocijama kao što su bes, anksioznost i depresija, dok ljubaznost podrazumeva saradnju i saosećanje.

Ove rezultate, naglašavaju naučnici, treba posmatrati u njihovom istorijskom kontekstu. Učesnici ovog istraživanja su stupili u svet odraslih 30-ih godina prošlog veka kada su ove pozitivne osobine ukazivale da je supruga, emocionalni vođa porodice, davala podršku i bila opuštena.

Osobine ličnosti kako su ih videli sami muškarci, omogućavale su predviđanje dužine života, ali ne u tolikoj meri kao što je slučaj sa osobinama ličnosti kako su ih videli njihovi prijatelji. Kod žena, samo je procena njihovih prijatelja dovoljno dobra da se predvidi dugovečnost.