Magazin Godine Nove ideje za novo doba Tehnologija i obrazovanje

Veštačka koža kao prava koža

Naučnici iz Južne Koreje i SAD razvili su rastegljivi materijal koji oseća dodir, pritisak i vlagu, i može biti korišćen da prostetičkim pomagalima doda osećaj.

Dosadašnji najsavremeniji prostetički udovi mogli su biti upravljani mišićima, nervima, pa čak i mozgom. Ali ipak, nijedan od njih nije mogao reći korisniku da li je neka površina vruća, ili da li će nešto da isklizne iz veštačke šake.

Novi polimer sa gustom mrežom senzora napravljen je od veoma tankih zlatnih aplikacija na silikonskoj osnovi. Silikon je oblikovan tako da njegova struktura dozvoljava istezanje.

O kakvoj se tehnologiji radi najbolje govori podatak da materijal ima čak do 400 senzora po kvadratnom milimetru!

Dodatno, senzori i struktura silikona podešeni su u skladu sa položajem mesta na šaci na kom se nalaze. Tako se stvara prirodan osećaj sa razlikama u senzitivnosti prstiju, dlana, nadlanice…

Materijal je tako napravljen da je čak napravio jaz između podataka koje može da dostavi i raspoloživih softvera koji te podatke treba da obrade i pošalju mozgu.

To je ujedno i sledeći, možda i daleko teži korak za primenu ovog materijala u prostetici, piše Technology Review.

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija