Društvo Ekonomija Magazin Godine Srbija

PIO fond: Lista zanimanja nije promenjena 16 godina

Hoće li lingvisti morati da se dogovore oko termina koji su ušli u život i rad tokom poslednjih 20 i više godina? Da li će “internet zajednica” biti zadovoljna prevodom?

Lista zanimanja Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje nije promenjena više od 16 godina pa na njoj možemo sresti zanimanja kao što su gumanski ili šumarski manipulant, snovač, gonič zaprega, presvlakač dugmadi ili testeninar, ali ne i zanimanja kakva se danas traže na tržištu rada, na primer – menadžer za odnose s javnošću (PR menadžer), piše Blic.

Blic dodaje da u šifarniku “nema ni zanimanja vezanih za rasprostranjenu IT struku, poput veb dizajnera ili developera” (IT – informacione tehnologije; veb dizajner – dizajner sajtova, aplikacija i sl; veb developer…. hm? – prim. Penzin).

U Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja kažu da su uputili dopis Ministarstvu rada u kome ih obaveštavaju da šifarnik ne sadrži veliki broj aktuelnih zanimanja, a ima veliki broj zanimanja koja su prevaziđena.

KOMENTAR PENZINA: Prema ranijim iskustvima sa tekstovima domaćih medija koji ipak pokreću važna pitanja, u narednim danima očekujemo i analizu drugih aspekata ove teme, ali i zanimljive komentare u javnosti.

Na primer, hoće li konačno naši lingvisti morati da se dogovore oko termina koji su ušli u svakodnevni život i rad tokom poslednjih 20 i više godina? Da li će “internet zajednica” biti zadovoljna prevodom ili će ga komentarisati sa podsmehom, kao što je to bio slučaj sa prevodom različitih operativnih sistema na srpski jezik?

A od komentara koji će se pojaviti u javnosti verovatno će biti i onih koji vele, otprilike, ovako: “Gonič zaprega goni konje ili volove u zaprezi, šta tu nije jasno? Ja da vam kažem šta nije jasno! Nije jasno šta rade pi-arovi, developeri, menadžeri. Kad nešto budu zaista radili onda će i oni da se nađu na listi zanimanja. Do tada je jedina lista kojoj pripadaju – lista prodavaca magle!”…


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija