Početna Magazin Godine PIO fond – Ima se, može se

PIO fond – Ima se, može se

Unija poslodavaca Srbije (UPS) tuži Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO fond) zbog legalizacije nenamenskog raspolaganja imovinom. Tužba je predata Upravnom sudu.

U UPS kažu da je Pravilnikom PIO fonda koji reguliše uslove izdavanja prekobrojnih kvadrata legalizovano nenamensko raspolaganje imovinom. Podsećaju da je na to ukazivao i državni revizor.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Višak prostora koji je izgradio PIO fond moći će da koriste i državne institucije i njihova jedina obaveza biće da plaćaju troškove održavanja. Ukoliko se radi o penzionerskim udruženjima, ona će moće taj prostor da izdaju kako bi obezbedila sredstva potrebna za održavanje.

To je sve predviđeno novim pravilnikom, ali se primenjuje već dugo. Još pre 40 godina, PIO fond je ustupio oko 15.000 kvadrata penzionerskim udruženjima. Preko njih, prostorije Fonda bez nadoknade koristi i Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS).

Predsednik Saveza penzionera Srbije Đura Perić za RTS je ovako to objasnio: „Mi smo stvorili partiju zbog toga što su bile ugrožene penzije i ostalo, pa se onda tu i tamo dešavalo da je bio taj prostor tu, jer nije bilo nikog drugog“.

A Momo Čolaković iz PUPS-a smatra da oni nemaju šta da se dogovaraju sa PIO fondom. „Takođe, nije ništa sporno jer smo mi spremni da se dogovorimo sa udruženjima, ne sa Fondom. Da se taj prostor koristi i da se on plati. A što se tiče Fonda i PUPS-a, mi nemamo nikakav ugovor i tu je čista situacija.“

Za to vreme, u PIO fondu je nakratko juče (21. mart) štrajkovano pošto je jedna od odluka Upravnog odbora i primena preporuke revizora kojom se plate u Fondu smanjuju za 30% u proseku. Kako kaže novinar RTS-a, „njih ne zanima Pravilnik o izdavanju kvadrata“.

Rukovodstvo PIO fonda kaže da je pozadina tužbe UPS-a to što njihov predstavnik nije izabran za predsednika Upravnog odbora Fonda. O suštini problema ništa nisu rekli.