Početna Magazin Godine Budućnost veštačkih udova (1) Nada

Budućnost veštačkih udova (1) Nada

Kombinacija moderne tehnologije i ratnih užasa dovela je do velikog napretka protetike poslednjih desetak godina. Sve smo bliže i bliže potpunoj imitaciji funkcija ljudskih udova.

Myoelectric ruke imaju pokretne prste koji stežu i čiji pokreti deluju prirodno, a sposobne su da se pokreću na dvadesetak različitih načina odgovarajući na suptilne mišićne pokrete rezidualnog ekstremiteta (patrljka).

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Protetičke noge, nekada nespretne, teške i drvene, sada su lake i okretne i dobijaju se sa žiroskopskim kolenima koja se savijaju i istežu, omogućavajući korisniku da se penje stepenicama i da vozi bicikl. Ove vrhunski urađene noge beleže podatke o tome kako se korisnik kreće i prave algoritme kojima se predviđaju njihove namere, kako bi kretnje bile olakšane.

Novi materijali doprineli su da udovi budu lakši i jednostavniji za korišćenje, a mogu biti prekriveni silikonskom imitacijom kože kod koje se teži prirodnom izgledu toliko da se ona čak može naručiti sa pegama.

Sada se radi na daljem razvijanju uređaja koji bi omogućili da ovi mehanički dodaci budu direktno kontrolisani pomoću misli korisnika.
Prva granica je već pređena. Keti Hačinson, 58-godišnja kvadriplegičarka, 2011. godine, upravljajući robotičkom rukom, podigla je šolju kafe i prinela je usnama, pomoću komandi iz sopstvenog mozga.

To je bio prvi put nakon 15 godina da je ona mogla da pije sama, bez pomoći drugih. „Osmeh na njenom licu bio je nešto što ja nikada neću zaboraviti“, rekao je Li Hohberg, član istraživačkog tima.

Tehnologija, koja koristi mikroelektrodu implantiranu u motornom korteksu da bi se tumačila aktivnost mozga, zahteva da korisnici budu priključeni i na spoljne računare. Ali uređaji koji se trenutno razvijaju mogli bi uskoro da omoguće da se ceo proces dešava unutar tela osobe.