Početna Magazin Godine Pet naslova za čitanje na plaži – i pet naših!

Pet naslova za čitanje na plaži – i pet naših!

Samir Rahim, kritičar britanskog Telegrafa, sastavio je listu od pet knjiga koje su, prema njegovom mišljenju, savršeno letnje štivo.

Njegova preporuka glasi: nemojte nositi „Braću Karamazov“ na plažu.

On preporučuje Tolstojevu Smrt Ivana Iliča, jednostavnu priču o čoveku pred kraj života koja sadrži mnogo mudrosti, a sa svojih stotinak stranica može obeležiti jedan dan kraj neke lepe vode.

Druga preporučena knjiga je „Whoops!“ Džona Lančestera, „lucidna i zabavna“ priča viđena očima književnika. Naredne preporučene su Dejzi Miler Henrija Milera, priča o Amerikanki i njenom stegnutom udvaraču, kao i Udavljeni svetovi (The Drowned Worlds), Džej Dži Balarda, kao „moćnu priču“ o poplavljenom Londonu.

Za petu knjigu Rahim preporučuje Bogatstvo života (The Richness of Life) Stivena Džeja Gulda, pisca naučnih tekstova koji zaista ume da piše i koji u ovoj knjizi nudi lep uvid u biologiju.

Preporuke Penzina: Ljudi govore, Rastko Petrović; Hronika najavljene smrti, Gabrijel Garsija Markes; Freni i Zui, Selindžer; Žudnja za životom, Irvin Stoun; i na primer, na primer, Kap španske krvi, Miloš Crnjanski.