Početna Magazin Godine Društvo Mjanmar: Zdravstvena zaštita za jedan promil starih osoba

Mjanmar: Zdravstvena zaštita za jedan promil starih osoba

Broj osoba od 80 do 100 godina učetvorostručio se u Mjanmaru tokom poslednje dekade, tvrdi dobrotvorna organizacija Mingala Bjuha iz te zemlje (koja se do puča 1989. godine nazivala stranim imenom – Burma).

Organizacija održava godišnje ceremonije u znak poštovanja za stogodišnjake, ali tvrdi da država čini vrlo malo da pruži podršku starima koji žive bez porodice i bilo kakve pomoći.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

– Mjanmar ima sve više starih i zato se moramo posvetiti njima. Moramo promeniti zvaničnu statistiku kako bi odgovarala broju starih i njihovom udelu u društvu danas – kažu iz te organizacije.

Prema podacima ministarstva relokacije, socijalne pomoći i zaštite, Mjanmar ima preko 5,4 miliona starijih od 60 godina, a među njima oko 500.000 kojima je potrebna medicinska pomoć (prema popisu iz 2004. godine Mjanmar ima skoro 43 miliona stanovnika).

– Trenutno, 90 odsto starih živi sa svojim porodicama i negovateljima, a za 10 odsto njih potrebna je nega i pomoć. Od tih deset odsto mi možemo da podržimo svega oko jedan odsto. Ministarstvo planira da proširi medicinske usluge tako da pokrije celokupno stanovništvo. Gradimo stanove za stare i imamo volontersku pomoć u kući za stare u 154 lokalne samouprave – rekao je ministar, za Eleven Myanmar.