Penzioneri traže sastanak sa Vučevićem

Penzioneri, tačnije tri penzionerska udruženja, traže sastanak sa Milošem Vučevićem kako bi se dogovorili o strategiji poboljšanja standarda penzionerske populacije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Savez penzionera Srbije (SAPENS), Udruženje sindikata penzionera Srbije (USPS) i Sindikat penzionera Srbije „Nezavisnost“ uputili su zahtev premijeru Milošu Vučeviću da ih primi u narednih sedam do 10 dana. Tema sastanka bila bi dalje poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja penzionera.

Predsednik USPS Milan Grujić kaže da očekuju da će na sastanak biti pozvani pre predstavljanja ekonomske politike o povećanju penzija i plata do kraja godine i utvrđivanju projekcije njihovog rasta do kraja 2027. kako bi se utvrdila zajednička strategija.

SAPENS, USPS i Nezavisnost ukazuju na to da je poslednjih nekoliko godina došlo do drastičnog osiromašenja penzionera. Do toga je došlo usled povećanja cena prehrambenih proizvoda, energije, troškova stanovanja, lekova..Oko milion penzionera je na rubu fizičke egzistencije zbog značajnog zaostajanja rasta penzija za rastom plata.

Navode da razumeju ekonomske i političke teškoće u kojima se Srbija nalazi. Smatraju, ipak, da penzije do kraja 2027. godine ne bi smele da budu niže od 55 odsto prosečne zarade. To, dakle, podrazumeva nešto veći rast penzija od projektovanog.

Predlažu da penzije u novembru i decembru 2024. godine budu povećane za 10 odsto. To bi uslovilo rast penzija na godišnjem nivou od 3,33 odsto. Na taj način bi ukupan rast penzija za 2024. godinu iznosio 18,12 odsto (14,8 plus 3,33 procenta).

„Da bi penzije ispratile kakav takav korak sa rastom zarada u naredne dve godine morale bi rasti po stopi od 18 do 20 odsto godišnje. Navedeni predlog je ekonomski održiv i socijalno nužan“, kaže Grujić.

Dodaje da ne treba zaboraviti da je umanjenje penzija od 2014. – 2018. godine ostavilo veliki trag na povećanje praga siromaštva penzionera. Penzije su već tada su počele da gube trku sa rastom zarada.

Penzioneri žele da sa Milošem Vučevićem razgovaraju i o drugim, veoma važnim pitanjima. Među njima su: ukidanje kaznenih poena za prevremeno penziosanje, zadržavanje dela penzije preminulog supružnika do 35 odsto za drugog bračnog druga, besplatni lekovi ili participacija države 50 odsto za starije od 65 godina…

FotografijaRich @ rhubbardstockfootage sa Unsplash