Početna Magazin Godine Srbija Penzioneri opet traže pravdu na ulici

Penzioneri opet traže pravdu na ulici

Penzioneri opet traže pravdu na ulici

U Beogradu, na Trgu Nikole Pašića, u četvrtak, 22. februara 2018. godine, penzioneri će ponovo protestovati. Evo zašto…

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Tri i po godine od primene Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija i dve godine od podnošenja druge Inicijative Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti tog zakona, posle mnogih zahvaljivanja i hvalisanja „kako nam dobro ide“ – penzioneri opet na ulici!

Krajem februara, tačnije 22. u 12.05 časova, umesto da sede u toplim sobama, igraju se sa unucima i unukama, što je u Srbiji najodgovorniji posao s obzirom na natalitet i brojno stanje stanovništva, druže se, posećuju kulturne ustanove, penzioneri izlaze na ulicu. Da protestuju!

Da li je to moralo baš tako?

Da li naši najstariji sugrađani, njih 1.700.000 mora da pravdu i bolji život traži na ulici?

Podaci, nažalost, kažu da mora.

Tri godine i četiri meseca je proteklo od primene Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija. Svi znamo da je primenom tog zakona, pokradeno 700.000 penzionera čije su penzije umanjene od pet do 25 odsto, a za 1.700.000 penzionera obustavljeno je usklađivanje penzija sa stepenom inflacije i rastom BDP-a, što se radilo dva puta godišnje, po starom zakonu. Iz ove činjenice proizlazi da su svi penzioneri – pokradeni. I oni „bogati“ i oni „zaštićeni“. Zaštićeii su, ali su pokradeni. Kakva je to zaštita?

Zbog finansijske nestabilnosti Srbije, ako je toga uopšte i bilo, penzioneri su osuđeni na dugotrajno višegodišnje, a verovatno i višedecenijsko, siromašenje.

Podeljeni su na „bogate“ i „siromašne“, odlukom vlasti razjedinjeni i osuđeni bez presude i bez prava na žalbu. Samo tako, odlukom Vlade i odlukom Skupštine, zakonom koji se sastoji od četiri člana, obrisan je sistemski Zakon o PIO, obrisane su decenije radnog staža, uplaćivanja u PIO u skladu sa Zakonom, i prepušteni su odluci jednog čoveka.
Jedan čovek odlučuje o daljoj sudbini tih ljudi: da li će imati dosta novca za hranu, za režijske troškove, za lekove, za kredite, da pomognu decu koja imaju male plate, jer su posao dobili kao jeftina radna snaga, da izdržavaju svoju nezaposlenu decu, kojoj Vlada nije obezbedila pravo na rad.

Institucije ćute. PIO Fond ćuti, Upravni sud ćuti, Ustavni sud ćuti. U Strazburu kažu – niste prošli sve pravosudne institucije u svojoj zemlji i zbog toga mi nećemo da razmatramo vaše tužbe. I dok svi ćute i sistematski uništavaju penzionere i stara lica, mi penzioneri, moramo da prestanemo da ćutimo. Krajnje je vreme.

Dosta je poniženja, diskriminacije, pljačke.
Tri godine mi ne znamo, na šta se troši naš novac.
Koliko je novih radnih mesta otvoreno našim novcem i zašto naša deca i dalje ne rade, ako se nama odbija od penzija.
Više od 200 miliona evra godišnje penzionerima se oduzima za stabilnost Srbije, a naša deca i dalje ne rade, ili rade neprijavljeni, ili im se isplaćuje minimalac. Jeftina radna snaga.

Da li se zato nama više od tri godine odbija od zasluženih i zarađenih penzija? Da bismo mi bili sve siromašniji, a naša deca jeftina radna snaga?!

VREME JE DA STAVIMO TAČKU NA PLjAČKU!

Dođite, 22. februara u 12.05 časova na Trg Nikole Pašića u Beogradu da pokažemo naše opravdano nezadovoljstvo. Da pokažemo da ne odustajemo od naših zahteva i da ćemo se – ćerati još! Ćeraćemo se do kraja!

DO NAŠE POBEDE!

Tog dana ćemo predsedniku Srbije uručiti naš protest, a zatim ćemo i predsednici Ustavnog suda dostaviti razloge našeg nezadovoljstva, njihovim dvogodišnjim ćutanjem. Predsednici zaustavnog suda!

Zato pozivamo sve penzionere, stara lica, sve sugrađane koji rade ili ne rade, naše sinove, kćeri i unučad, da nam se pridruže!

Višegodišnjom krađom penzionera – svi građani su pokradeni!

Svi živimo u državi u kojoj se ne poštuje Ustav, sistemski zakoni, gde nema pravne ni materijalne sigurnosti! U državi u kojoj se vlast sa nama sprda i podsmeva nam se u lice. U državi u kojoj smo – nepoželjni – i to se vidi na svakom koraku!

Ipak, znajte jedno – ovu zemlju mi smo gradili, a ne oni koji danas vladaju njom! Ovo je naša Srbija, jer mi druge otadžbine nemamo, i za nju se vredi boriti.

DOĐITE!   DOĐITE!    DOĐITE!   DOĐITE!   DOĐITE!

22. FEBRUARA U 12.05
TRG NIKOLE PAŠIĆA BEOGRAD