Početna Magazin Godine Srbija Poziv na protest „Stavimo tačku na pljačku penzionera“

Poziv na protest „Stavimo tačku na pljačku penzionera“

Poziv na protest „Stavimo tačku na pljačku penzionera“

U Beogradu, na Trgu Nikole Pašića, u četvrtak, 22. februara 2018. godine sa početkom u pet minuta posle podneva održaće se Protest penzionera. Prenosimo poziv.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije i Udruženje sindikata penzionera Srbije 22.2.2018. godine u 12,05 časova, na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, organizuju protest pod nazivom „Stavimo tačku na pljačku penzionera“.

Protestom u okviru kampanje „Stavimo tačku na pljačku penzionera“ obeležavamo dve godine od predaje inicijative Ustavnom sudu Srbije za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija.

Ciljevi protesta:

Iskazivanja nezadovoljstva oštećenih penzionera donošenjem, primenom Zakona o neusklađivanju i smanjenju penzija, izmenom načina upravljanja Fondom PIO, opstrukcijom Ustavnog suda Srbije u ocenjivanju njihove ustavnosti i manipulacijama koje se vrše sa penzionerima od strane predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti, kao i načinom izveštavanja RTS o smanjenju penzija i diskriminaciji penzionera.

Zahtevi protesta:

1. Ustavni sud Srbije da pod hitno razmatra Inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija iz 2016. godine, žalbe na Rešenje o odbacivanju inicijativa za ocenu ustavnosti Zakona i Ustavnih žalbi na Zakon, dostavljenih od strane 356 građana u 2014. godini.

2. Predsednik Srbije, kao predsednik najače parlamentarne stranke, da pokrene inicijativu za ukidanje Zakona i donošenje Zakona o povraćaju neisplaćenih delova penzije

3. Vlada Republike Srbije Narodnoj skupštini Srbije predloži:

3.1 Zakon o poništenju Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija

3.2.Zakon o izmenama Zakona o PIO kojim bi bilo uspostavljeno redovno usklađivanje penzija zbog rasta cena i BDP, izmenili određeni članovi zakona tako da u Upravnom odboru fonda PIO, predstavnici penzionera i sadašnji zaposleni imaju većinu i brisane odredbe kojima se trajno smanjuje penzija zbog prevremenog odlaska u starosnu penziju sa 40 godina staža.

U toku protesta planiramo protestnu šetnju do Predsedništva i Ustavnog suda Srbije.
Protest organizujemo pre svega da još jednom iskažemo svoje nezadovoljstvo i neslaganje sa reformama koje su počele i traju na račun penzionera.

U kampanju „Stavimo tačku na pljačku penzionera“ se uključilo preko 150.000 oštećenih penzionera sa ciljem da se pravnim putem izborimo za naša prava. Na protestu ćemo predstavljati i sve njih koji su pred Fondom PIO, Dražavnim pravobranilaštvom i parničnim sudovima započeli postupke zaštite svojih prava.

Protest je još jedan poziv aktuelnoj vlasti da se urazumi, da poništi Zakone o neusklađivanju i smanjenju penzija, podržavljenju upravljanja fondo PIO i trajnom kažnjavanju penzionera koji odlaze u prevremenu starosnu penziju sa 40 godina radnog staža. Da na zakonski način uredi povraćaj neisplaćenih penzija i tako spreči ogromne troškove kojima će se izložiti budžet Srbije.

Vaša podrška nam je važna jer se samo udruženi možemo boriti protiv urušavanja ustavnog poretka i diskriminacije penzionera, starih lica i svih drugih građana Srbije.

Pozivamo medije da objave poziv na protest i tako nam pomognu u razbijanju medijske blokade.

Dobro došli na protest!

Predsedništvo