Danas počinje isplata 3.000 dinara vakcinisanim penzionerima

Danas, 16. juna 2021. godine, počinje isplata jednokratne pomoći od 3.000 dinara za vakcinisanim penzionerima.

Isplata 3.000 dinara je predviđena za one penzionere koji su se do 31. maja vakcinisali bar jednom dozom vakcine protiv SARS-COV-2.

Kako je portal Penzin već pisao, nije bilo potrebno da se penzioneri prijavljuju za ovu pomoć. Oni po automatizmu dobijaju tih 3.000 dinara pod uslovom da su se vakcinisali makar jednom dozom bilo koje vakcine.

Za ostvarivanje prava na novčanu pomoć nije važno koju vakcinu su građani primili od četiri koje su dostupne u Republici Srbiji. U Srbiji su dostupne vakcine protiv kovida proizvođača Sinofarm, Sputnjik V, Fajzer i Astra Zeneka.

Isplata ostalim građanima

Siniša Mali, ministar finansija obavestio je javnost putem svog profila na društvenoj mreži Instagram da će isplata novčane pomoći ostalim vakcinisanim građanima početi od 17. juna. Do tada bi već trebalo da bude završena isplata 3.000 dinara vakcinisanim penzionerima.

Osim penzionera, svi ostali građani Srbije koji su se vakcinisali trebalo je da se prijave za pomoć od 3.000 dinara ukoliko žele da je prime. Iako su ranije i korisnici socijalne pomoći po automatizmu dobijali slične vrste finansijske pomoći, ovog puta su oni morali da se prijave.

Građani Srbije, sa važećom ličnom kartom i aktivnim prebivalištem na teritoriji naše države, mogli su da se prijave za ovu pomoć preko sajta Uprave za trezor ili putem kol-centra.

Prijava građana je bila moguća do 15. juna. Oko 1,2 miliona građana Srbije prijavilo se za novčanu pomoć vakcinisanom stanovništvu.

Očekuje se da će svi prijavljeni biti isplaćeni nakon nekoliko dana počev od 17. juna. Kako prenose mediji, većina će novac dobiti zaključno sa petkom, 18. junom. Nije, međutim, isključeno da će se isplata produžiti i na ponedeljak, 21. jun.

Izvori: Tanjug, RTS, Novosti
Fotografija: Penzin.rs