Početna Magazin Godine Dom i stanovanje Penzije čine više od trećine prihoda porodica u Srbiji

Penzije čine više od trećine prihoda porodica u Srbiji

Najveći udeo u raspoloživim sredstvima dpmaćinstava u Srbiji imaju prihodi iz redovnog radnog odnosa – sa 46,7 odsto, zatim slede penzije sa učešćem od 34,4 odsto…

U drugom kvartalu 2014. godine domaćinstva u Srbiji su u proseku mesečno raspolagala sa prihodom od 55.280 dinara, od čega je 95,7 odsto bilo u novcu, a 4,3 odsto u naturi, objavio je Republicki zavod za statistiku (RSZ).

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Najveći udeo u raspoloživim sredstvima imaju prihodi iz redovnog radnog odnosa – sa 46,7 odsto, zatim slede penzije sa učešćem od 34,4 odsto, naturalna potrošnja sa 4,3 odsto i prihodi od poljoprivrede, lova i ribolova sa 3,8 odsto.

Prema Zavodu, izdaci za ličnu potrošnju domaćinstava u Srbiji u drugom kvartalu su iznosili 50.827 dinara, od čega je najveći udeo izdataka za hranu i bezalkoholna pića – 39,4 odsto i za stanovanje, vodu, struju, gas i ostala goriva – 15,7 odsto.

  • Napomena Penzina: Prema srednjem kursu Narodne banke Srbije (NBS) na dan 16. maj 2014. godine, 55.827 dinara imalo je vrednost 478,6 evra.

Slede izdaci za transport sa učešćem od 8,7 odsto, ostali lični predmeti i ostale usluge sa 5,6 odsto, odeću i obuću – 4,9 odsto, komunikacije – 4,9 odsto, alkoholna pića i duvan – 4,5 odsto i opremu za stan i tekuće održavanje, sa učešćem od 4,5 odsto u izdacima za ličnu potrošnju domaćinstava u drugom kvartalu ove godine.

Kako se navodi, od ukupnog broja domaćinstava predviđenih za anketiranje o potrošnji domaćinstava u drugom kvartalu 2014. anketirano je 1.495 domaćinstava, odnosno 68 procenata.

Tom anketom prikupljaju se podaci o prihodima, rashodima i potrošnji domaćinstava, odnosno podaci o osnovnim elementima lične potrošnje.

Pored toga, anketom se prikupljaju i podaci o nekim važnijim pokazateljima životnog standarda (uslovi stanovanja, snabdevenost trajnim potrošnim dobrima i drugo), kao i osnovni podaci o demografskim, ekonomskim i sociološkim karakteristikama domaćinstava, javlja Beta a prenosi Politika.