Početna Magazin Godine Penzija na prekookeanskom kruzeru – neki drugi svet

Penzija na prekookeanskom kruzeru – neki drugi svet

Penzija na prekookeanskom kruzeru – neki drugi svet

Li Vočester, 86-godišnja udovica američkog bankara i procenitelja nekretnina, tokom 50-godišnjeg braka sa mužem je išla na 89 krstarenja. Sedam godina od njegove smrti praktično živi u apartmanu na kruzeru po ceni od 12 hiljada evra mesečno.

Tako je udova Vočester, za sedam godina života u apartmanu na sedmom spratu kruzera godišnje trošila 140.000 evra, tj. oko milion evra za prvih sedam godina od muževljeve smrti.

Napomena Penzina: Ove brojke drugačije zvuče ako se zna da je prosečna cena apartmana u domu za stare u SAD, prema podacima jedne osiguravajuće kuće, u 2012. godini bila oko 78.000 evra godišnje (70.000 ako se soba deli sa nekim – izvor: US News).

Ona kaže da joj prija ovakav život, da je obišla preko 100 lučkih gradova, ali da u poslednje vreme više i ne izlazi sa broda i kada pristane negde. Za američki Foks ona priča da se još nije razbolela na brodu ali da se jeste ugojila desetak kilograma od dobre hrane, pa je zato prešla na voćnu dijetu.

Troškovi života na brodu Sereniti koji prima oko 1.000 putnika, pored luksuznog apartmana, uključuju i restoransku hranu i piće, večernje igranke, predstave koje se održavaju na brodu, kapetanske koktel-zabave, predavanja koja posećuje i napojnice za poslugu broda.

Ona kaže da se toliko razmazila na brodu da joj se čini kako nikada ne bi mogla da se vrati u „realan svet“. Nedostaju joj deca koja žive na Floridi:

– Kada su mi deca bila mala vodila sam ih na krstarenja puno puta. Sada imaju svoje porodice i rade ono što im prija – kaže ona za Foks.