Čovek i smrt Magazin Godine Život i godine

Šta se dešava sa telom nakon smrti (video)

Naučno-popularni magazin Scientific American priredio je dvominutni video o onome šta se dešava sa našim telom od trenutka kada nastupi smrt.

Video je na engleskom jeziku pa ispod klipa dajemo kratki prevod…

Nakon smrti, ćelije u organizmu žive još nekoliko minuta i emituju ugljen-dioksid (CO2). On u ćelijama stvara kesice sa enzimima koji počinju da jedu ćeliju iznutra. Tako nastaje kaša sa mnoštvom hranljivih materija.

Posle oko nedelju dana, ove hranljive materije poslužiće kao hrana ogromnom broju bakterija, gljivica i drugih mikroorganizama. U procesu ishrane, ovi mikrobi stvaraju preko 400 novih hemikalija i gasova među kojima su i freon, benzen, sulfid i karbon tetrahlorid.

Ono malo tkiva što ostaje na kostima pojedu insekti. Zatim i kosti vremenom gube svoje sastojke i ostaje samo mineral hidroksiapatit [Ca10(PO4)6(OH)2] koji se pretvori u prašinu.

Ipak, najveći broj onoga što ostaje od tela, uključujući i preostalu prašinu, čini tlo hranljivijim za biljke a potom i druga živa bića.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija