Foto albumi Mediteran

Vetrenjače Mikonosa

Vetrenjače sa Mikonosa, Grčka

Vetrenjače Mikonosa oduševljavaju turiste svojim sasvim belim masivnim oblicima. Nekada, one su sa pekarama doprinele napretku ostrva.

Vetrenjače koje se nalaze južno od Hore, između Alefkandre i Neohorija, oduševljavaju turiste svojim sasvim belim masivnim oblicima.

Danas ih je ostalo još sedam od deset koliko ih je bilo do početka XX veka. Vetrenjače su poređane u redu na litici i gledaju ka moru. U njima se mlelo žito korišćenjem snage vetra. Mikonos je inače poznat kao “Ostrvo vetrova”.

Vetrenjače su doprinele ekonomskom napretku ostrva zajedno sa brojnim pekarama – ostrvo je za brodove koji su plovili Egejskim morem postalo obavezna stanica za snabdevanje paksimadijem (tradicionalni hlepčić-keks od više vrsta žitarica). 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija