Početna Magazin Godine Paracetamol ne pomaže kod lumbaga

Paracetamol ne pomaže kod lumbaga

Paracetamol ne pomaže kod lumbaga

Naučnici su zaključili da je popularni paracetamol, iako skoro neškodljiv, kada je u pitanju bol u donjem delu leđa i – neupotrebljiv. Sa druge strane, kiropraktika izgleda da može da pomogne kod lumbaga.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija iz teksta: Jozef Pilates – Um kontroliše telo

Nakon pregledanja naučnih radova o trinaest kliničkih ispitivanja, istraživači sa Univerziteta u Sidneju su zaključili da je lek paracetamol neefikasan kada je u pitanju lumbago tj. bol u donjem delu leđa. Ova meta-analiza objavljena je u časopisu The Lancet.

Paracetamol ili acetaminofen se nalazi u širokoj upotrebi i glavni je sastojak mnogih lekova. Ima široki spektar delovanja pre svega kao analgetik (za ublažavanje bola) i antipiretik (protiv groznice).

Indikovan je za simptomatsko lečenje groznice i i bolova slabe do umerene jačine, sam ili u kombinaciji sa drugim analgeticima. To je jedan od najčešće prepisivanih lekova. Eferalgan se pravi na osnovu paracetamola.

Paracetamol ima svojih prednosti jer ima malo poznatih kontraindikacija, te se može prepisati pacijentu bilo koje dobi. Izuzetno retko su zabeleženi ozbiljniji neželjeni efekti kada se upotrebljava u preporučenim dozama.

Nasuprot neefikasnosti paracetamola za tretiranje lumbaga, tokom 2013. godine objavljena su dva istraživanja u časopisima The Spine (Kičma) i u American Journal of Obstetrics and Gynecology (Američki časopis za ginekologiju i akušerstvo) u kojima se govori o efikasnosti kiropraktike za bolove u donjem delu leđa putem povezivanja tradicionalnih metoda sa savremenim saznanjima iz oblasti medicine.

Istraživanje koje je objavljeno godinu dana ranije – 2012. godine, utvrdilo je terapijske prednosti kiropraktike u odnosu na drugi analgetik – diklofenak kod lečenja bolova u lumbalnom delu leđa.

Mogu vas zanimati i tekstovi: