Papa Franja osudio eutanaziju

Dok italijanski parlament raspravlja o njenoj dekriminalizaciji, papa Franja je oštro osudio eutanaziju. Sa druge strane, zahvalan je što postoji palijativno zbrinjavanje.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Govoreći na opštoj audijenciji, papa Franja osudio je eutanaziju kao neprihvatljivo odstupanje od medicinske etike.

Papa Franja je izrazio zahvalnost što postoji palijativno zbrinjavanje. Palijativno zbrinjavanje ima za cilj da poboljša kvalitet života ljudi koji boluju od teških oblika bolesti ili onih u terminalnim fazama.

„Međutim, moramo da budemo oprezni da ovu pomoć ne pomešamo sa neprihvatljivim odstupanjima koja vode ka eutanaziji“, rekao je papa.

„Moramo ispratiti ljude do trenutka smrti, a ne provocirati smrt ili pomagati pri asistiranom samoubistvu“, Catholic News Agency prenosi papine reči.

„Naglasio bih da pravo na negu i lečenje uvek mora biti prioritet, tako da najslabiji, naročito stari i bolesni, nikada ne budu odbačeni. Zaista, život je pravo, a ne smrt koja mora biti dočekana, ali ne izvršavana. Ovaj etički princip odnosi se na sve, a ne samo na hrišćane i vernike.“

Italija odlučuje o eutanaziji

Ustavni sud Italije 2019. godine delimično je dekriminalizovao eutanaziju pod određenim uslovima. Ovi uslovi obuhvataju odobrenje lokalne zdravstvene vlasti i etičkog odbora. Tada je sud naveo da bi parlament trebalo da donese zakon koji će regulisati eutanaziju.

Nacrt zakona o kojem parlament raspravlja 9. februara omogućio bi neizlečivo bolesnim pacijentima da zatraže eutanaziju preko nacionalnog zdravstvenog sistema. Taj zahtev bi zaštitio lekare od bilo kakvih sudskih tužbi protiv njih.

Kako prenosi Tanjug, italijanske političke stranke još uvek su duboko podeljene po ovom pitanju. Levi centar podržava eutanaziju, dok se desni centar se protivi.

Oni koji se zalažu za ozakonjavanje eutanazije tvrde da bi nju trebalo dozvoliti pacijentima sa neizlečivim bolestima koji trpe nepodnošljiv bol.

Fotografija: Zebra48bo, Wikimedia