Očekuje se poskupljenje goriva za još nekoliko dinara

U Srbiji se očekuje novo poskupljenje ionako već skupog goriva za još nekoliko dinara.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Na cene goriva u Srbiji uticaće kretanje cene nafte i može se očekivati da dođe do poskupljenja od još nekoliko dinara, rekao je Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

„Pri ovim kretanjima na globalnom tržištu, porast cena sirove nafte će uticati na rast cena goriva u Srbiji i u narednom periodu, opšta saglasnost da će ove godine cena nafte preći 100 dolara po barelu.“.

Ukoliko država nešto ne učini, ocenio je, rast cene nafte sigurno će uticati na to da gorivo i dalje poskupljuje.

Poskupljenje, smatra, neće biti naglo, i teško da može da bude nekoliko desetina dinara. Moguće je, kaže, da bude poskupljenja goriva još za samo koji dinar.

Navodi da se oko 85 posto goriva koje se potroši u Srbiji dobija od prerade uvezene nafte i uvozom derivata. Gorivo se uvozi i iz okruženja, pa je stoga važno šta se kod njih dešava.

Podsetio je da se država 2012. godine kada su cene bile visoke odlučila da smanji akcizu tokom nekoliko meseci. Dodao je da je sa visokim cenama manja opšta konkurentnost privrede i poljoprivrede. Kao primer je naveo međunarodni transport u kojem nijedan kamion više ne sipa gorivo u Srbiji.

„Ovako propuštamo sjajnu priliku, imamo dobar tranzit kroz Srbiju, ali samo naplatimo putarinu i to je kraj“, kaže.

Mićović je naveo primer Hrvatske koja je ove godine po drugi put zamrzla maloprodajne cene goriva.

Izvor: Politika
FotografijaThe Nigmatic sa Unsplash