Početna Magazin Godine Zdravlje Otpor brzoj hrani

Otpor brzoj hrani

Otpor brzoj hrani

Majkl Polan je jedan od naučnika koji propagiraju povratak tradicionalnim načinima ishrane i, pre svega, odupiranje prehrambenoj industriji…

– U SAD, posao poljoprivrednika decenijama je bio prezren. Država je podržavala ovakvo mišljenje jer se plašila njihovog, uglavnom, buntovničkog duha. Danas je primetan veliki napredak, i sve više mladih u Americi zanima se za obradu zemlje.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Pored skrajnute poljoprivrede i otuđivanja stanovništva od namirnica iz prirode, Polan smatra da su i promene u porodici doprinele razvoju brze hrane.

Dedovi današnjih Amerikanaca nisu kuvali. To je jedan od razloga zašto je kvalitet ishrane počeo da opada od 50-ih godina XX veka: smatrano je da je kuvanje ženski posao.

Kada su žene počele u velikom broju da rade, umesto da muškarci preuzmu deo poslova u kuhinji, porodica je poverila svoju ishranu prehrambenoj industriji.

Industrija brze hrane odgovarala je feminističkom pokretu i to do te mere da je 70-ih jedan od slogana lanca brze hrane KFC bio „Sloboda za žene“.

Ipak, postoji nada da će stvari biti bolje. Danas postoji mnogo više rešenja za zdravu ishranu nego što ih je bilo do pre samo 30 godina.

Rađa se sve veći otpor otrovima koji se prodaju kao hrana. Treba samo voditi računa da svet ne postane podeljen na dve sasvim različite kulinarske kulture: kulture bogatih i kulture siromašnih.

Ilustracija: Oscar Ramos