Početna Magazin Godine Osećanje svrhe produžava život

Osećanje svrhe produžava život

Osećanje svrhe produžava život, potvrđuje veliko istraživanje objavljeno u časopisu Psychological Science.

Prethodna istraživanja pokazala su da osećaj smisla sopstvenog života (imati ciljeve, osećanje korisnosti…) smanjuje rizik od prerane smrti više nego svi drugi poznati faktori dugovečnosti.

Patrik Hil sa Karlton univerziteta i Nikolas Turiano sa Univerziteta Ročester hteli su da provere kako se korist od osećaja svrhe, kada je u pitanju dužina života, menja u toku života npr. nakon različitih razvojnih perioda ili nakon važnih životnih prekretnica.

Analizirali su podatke istraživanja koje je sprovedeno sa 6.000 osoba koje su praćene tokom 14 godina. Tokom tog vremena, umrlo je 569 od njih (devet odsto učesnika). Osobe koje su preminule imale su, prema njihovom svedočenju, slabiji osećaj svrhe sopstvenog života i manje pozitivnih odnosa, a to nije vezano za godine.

Korist je bila ista kod mladih, sredovečnih ili starijih ljudi. Ovi rezultati naglašavaju činjenicu da pronalaženje smisla u životu i postavljanje ciljeva koje želimo da postignemo, može pomoći produžavanju životnog veka, bez obzira na period života u kome se to desi, primećuju istraživači.

Prednosti koje osećanje svrhe daje kada je u pitanju dugovečnost, prisutne su čak i kada se u analizi uzmu u obzir drugi pokazatelji psihološkog blagostanja kao što su pozitivne veze sa drugima i pozitivne emocije. Ovi rezultati ukazuju na to da postoji nešto jedinstveno u pronalaženju svrhe života, zaključak je istraživanja.