Početna Magazin Godine Dom i stanovanje San Francisko: IT, tržište nekretnina i penzioni fond

San Francisko: IT, tržište nekretnina i penzioni fond

Penzioni fond San Franciska (SFERS) objavio je da bi mogao započeti investiranje u nekretnine, i to – sopstvene poslovne zgrade, budući da cene nekretnina, zbog IT sektora, u ovom gradu rastu

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Oblast San Franciska, decenijama čuvena kao svetski centar informacionih tehnologija (IT), poslednjih meseci u žiži je medija zbog protesta lokalnog stanovništva koje ne može da prati nivo zarada koje ostvaruju zaposleni u „Silikonskoj dolini“.

Cena nekretnina drastično raste, a pritisak na zajedničku infrastrukturu sve je veći. Međutim, sada je i penzioni fond San Franciska (SFERS) objavio da bi mogao i sam započeti investiranje u nekretnine, i to – sopstvene poslovne zgrade.

Iz Fonda kažu da svi lokalni penzioni fondovi javnog sektora imaju prostorije u svom vlasništvu, i da će, ako ovaj predlog prođe, odmah krenuti sa traženjem objekta u koji će uložiti novac fonda.

U Fondu već neko vreme teče rasprava da li da počnu da ulažu u nekretnine bar jedan deo svojih sredstava, možda i u izgradnju neprofitnih stanova, s obzirom da i cene iznajmljivanja u gradu i okolini ubrzano rastu, piše San Francisco Examiner.

U SAD se penzioni fondovi gradova i saveznih država mahom koriste za penzije javnih službenika i socijalnih penzija, dok su penzije zaposlenih iz privatnih sektora finansirane iz nezavisnih privatnih fondova, ličnih penzionih planova i životnog osiguranja.