Društvo Magazin Godine Svet

Indija: Pristupačnost železničkih perona na tapetu

Železničke stanice u Nju Delhiju nastoje da reše problem pristupačnosti i kretanja starijih i osoba sa invaliditetom – vest koja odudara od slika isključivo pretrpanih vozova koje grade predrasude o toj zemlji.

Indijski mediji prenose priču o naporima železničkih stanica u Nju Delhiju da reše problem pristupačnosti i kretanja starijih i osoba sa invaliditetom – vest koja odudara od slika isključivo pretrpanih vozova koje grade predrasude o toj zemlji.

Samo jedna železnička stanica u gradu urađena je prema zahtevima pristupačnosti, dok na tri druge velike stanice ljudi moraju biti nošeni na rukama do dela gde se nosi i roba, kako bi pomoću kolica za robu koja se transportuje bili prebačeni na svoje vozove.Do sada su bili pokušaji da se prepreke ponegde reše eskalatorima, ali oni malo pomažu osobama sa otežanim kretanjem zato što tu postoji mogućnost gubitka ravnoteže i pada.

Portparol železnica ovog sektora Indije kaže da se trude da svim putnicima putovanje učine bezbednijim i udobnijim.
Na stanici “Stari Delhi” za ove potrebe koriste bagi vozilo i 20 invalidskih kolica, na stanici “Nizamudin” bagi i pet kolica, na stanici “Novi Delhi” čak četiri bagija i 20 kolica, i na stanici “Anand Vihar” četvoro invalidskih kolica.

Na centralnim železničkim stanicama u Nju Delhiju imaju i posebne šaltere i čekaonice za starije građane, piše Times of India.

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija