Početna Magazin Godine Društvo Osam načina kako klimatske promene štete ljudskom rodu (2)

Osam načina kako klimatske promene štete ljudskom rodu (2)

Klimatske promene već utiču na čitavo čovečanstvo. Ovi uticaji su i neposredni i posredni

Klimatske promene već povređuju i čak ubijaju ljude na iznenađujuće raznolike načine. Sara Zjelinski je za Smithsonian magazin izdvojila osam načina na koje će klimatske promene uticati negativno na ljude.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

3) Suše
Za razliku od poplava, suša retko kad direktno ubija. Ali izuzetno suvi uslovi koji traju mesecima ili godinama dovode do nestašice hrane i vode i povećanja cena namirnica, što može da dovede do sukoba.

Suše takođe imaju i izuzetno visoku ekonomsku cenu, čak i u razvijenim zemljama. Novi Zeland je, na primer, izgubio više od tri milijarde američkih dolara u periodu 2007-2009. zbog smanjenih prinosa sa farmi usled suše.

4) Požari
Visoke temperature povećavaju rizik, te se očekuje da klimatske promene dovedu do više požara. Trenutna suša u Kaliforniji, na primer, dovela je do povećanog rizika od „eksplozivnih“ požara. A nisu samo opekotine i povrede od vatre problem. „Dim iz šumskih požara je povezan sa povećanom smrtnošću i oboljenjima“, napisali su IPCC autori u Poglavlju 11 Izveštaja.

5) Opadanje stope prinosa i nestašica hrane
Ekstremni vremenski uslovi, kao što su poplave i suše, dovešće do opadanja prinosa u nekim oblastima. Dok bi ovo za ljude u razvijenim zemljama u početku moglo da bude samo neprijatnost u vidu nestašice namirnica kao što su lajm i avokado, situacija će biti mnogo ozbiljnija kada je reč o prinosima kukuruza ili pšenice i u zemljama koje se već sada muče da nahrane svoje stanovništvo.

Nestašice hrane i povećanje cena namirnica, koje dovode do porasta broja pothranjenih ljudi, jesu velika briga za one države koje već pate od nesigurnosti kada je u pitanju elementarno prehranjivanje naroda, kao što je slučaj u velikom delu Afrike.