Početna Magazin Godine Opioidni analgetici češći uzrok smrti nego kokain i heroin

Opioidni analgetici češći uzrok smrti nego kokain i heroin

Broj smrtnih slučajeva u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi zbog najčešće propisanih analgetika veći je od broja umrlih od predoziranja heroinom i kokainom zajedno, navodi se u istraživanju objavljenom u Američkom časopisu za javno zdravlje (AJPH – PDF).

Tokom 2010. godine, ovi lekovi korišćeni su kod više od 16.000 smrtnih slučajeva u SAD, što predstavlja dramatično povećanje u odnosu na prethodne dve decenije. SAD i Kanada, napominju naučnici, zauzimaju prvo i drugo mesto po potrošnji opioidnih analgetika po glavi stanovnika.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Nikolas King sa Univerziteta MekGil i njegove kolege sistematski su revidirali istraživanja na tu temu. Identifikovali su 17 odrednica koje mogu objasniti povećanje smrtnosti  povezane sa opioidima. Među njima su: dramatičan porast broja izdatih recepata sa ovim lekovima, povećana upotreba snažnih opioidnih analgetika, kao što su OxyContin i metadon, istovremena upotreba opioida i drugih hemijskih supstanci (legalnih i nelegalnih) i alkohola, sociodemografski faktori

„Pronašli smo malo dokaza koji ukazuju da su prodaja supstanci na internetu i greške lekara i pacijenata – faktori koji se često spominju u medijima, odigrali značajniju ulogu“, kaže King.

„Budući da se nastoji da se poveća pristup opioidnim analgeticima na recept izvan Severne Amerike, rezultati našeg istraživanja mogli bi da utiču da druge zemlje izbegnu put na kome su se našle SAD i Kanada„, nada se Kanađanin.