Društvo Ekonomija Magazin Godine Svet

Velika Britanija: Državna penzija ispod granice siromaštva

Na ovonedeljnom trodnevnom “Parlamentu penzionera” održanom u Blekpulu u Velikoj Britaniji od strane Nacionalne konvencije penzionera (NPC), zahtevano je povećanje osnovnih državnih penzija na 175 funti nedeljno.

Osnovna državna penzija u Velikoj Britaniji trenutno iznosi 113,10 funti nedeljno – oko 141 evra nedeljno, ili nešto ispod 650 evra mesečno. Istovremeno, prosečna plata iznosi 2.208 funti mesečno (Mirror, januar 2014. godine).

Ovo su proporcionalno najniže penzije u Evropi
, jer iznose svega nešto oko 30 odsto plate. Prosek penzija u Evropskoj uniji je 40,6 odsto. Na primer, u Austriji iznose 76,6 odsto, u Holandiji 90,7 odsto.

Penzija koju prima 12,3 miliona Britanaca proporcionalno je manja u odnosu na prosečne plate čak i od onih u Sloveniji ili Mađarskoj (Money, novembar 2013).

Slični predlozi, sa sličnim minimalnim sumama pominjani su još prošle godine jer se 175 funti nedeljno smatra sumom koja bi penzionere održala iznad granice siromaštva, piše britanski Express.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija