Početna Magazin Godine Društvo Okrutnost negovateljica pokreće peticiju za postavljanje kamera

Okrutnost negovateljica pokreće peticiju za postavljanje kamera

Još jedna priča o zlostavljanju nemoćne osobe koja je poverena specijalizovanom domu na brigu pokrenuće peticiju za postavljanje kamera u svim prostorijama gde su smeštene osobe koje ne mogu da svedoče o tretmanu koji dobijaju.

Britanski list Daily Mail piše o priznavanju krivice dve negovateljice nakon prvog dana suđenja. Jedna ima 68, a druga 33 godine i obe su suspendovane, a sada su suočene i sa mogućnošću osude na zatvorsku kaznu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

One su se brinule o mladiću koji je pre nekoliko godina doživeo nesreću u kojoj mu je oštećen mozak. Mladić je nepokretan i ne može da komunicira. Rođaci koji se staraju o njemu smestili su ga u luksuzni dom u kome nedelja boravka košta 3.000 funti.

Rođaci su posumnjali da nešto nije u redu i u više navrata tražili od uprave doma da se slučaj ispita. Pošto to nije urađeno, postavili su skrivene kamere. I imali su šta da vide. Optužene negovateljice su vređale i psovale mladića, bole ga olovkom, udarale po nogama. Čak je zabeleženo i kad mu jedna, očigledno obaveštena o žalbama rodbine, rekla da je tanka linija između zlostavljanja i zapostavljanja.

U upravi doma su iznenađeni jer, kažu, obe negovateljice rade već deset godina u domu. Ovo tek zvuči zastrašujuće – moguće je da se one ovako ponašaju i prema drugim štićenicima već deceniju, a da to niko nije ni primetio ni sprečio. Šta misliti onda o domovima za brigu i kako im poveriti nemoćnog čoveka na staranje? Ni cena, očigledno, nije garant poštovanja čoveka koji ne može da se brani.

Zato ne čudi inicijativa familije zlostavljanog mladića da se kamerama zaštite i ostali nemoćni ljudi širom Ujedinjenog Kraljevstva. Iako su svog rođaka odmah prebacili u drugi dom, oni žele da urade nešto više i nameravaju da pokrenu skupljanje potpisa. Već su upozoreni da takva inicijativa ne može nikako da prođe zakonodavne barijere koje štite privatnost. Ostaje samo da se pronađe i način da se zaštiti čovečnost u ljudima. Izgleda da je lako gubimo.