Magazin Godine Zdravlje

Nedostatak energije u osnovi Parkinsonove bolesti

Nedovoljna proizvodnja energije u ćelijama može dovesti do Parkinsonove bolesti, pokazuje novo belgijsko istraživanje

Neurolozi Vanesa Morais i Bart de Struper sa Katoličkog univerziteta u Levenu sa kolegama su identifikovali mehanizam koji je odgovoran za ovaj nedostatak. Ovo potvrđuje njihovo uverenje da bi ispravljanje procesa proizvodnje energije moglo biti terapijska strategija.

Mitohondrije su ćelijske organele koje obezbeđuju energiju potrebnu za rad ćelija. Kod Parkinsonove bolesti, mitohondrijsko delovanje je poremećeno. Poslednjih nekoliko godina, naučnici su opisali razne genetske anomalije (mutacije) kod ljudi sa ovom bolešću, uključujući i mutaciju u genu Pink1 koja dovodi do smanjene aktivnosti mitohondrija.

Vanesa Morais je proučavala vezu između gena Pink1, mitohondrija i Parkinsonove bolesti kod voćnih mušica i miševa. Zbog ovog defektnog gena, proučavani organizmi su pokazali simptome Parkinsonove bolesti.

Mutacija gena Pink1 dovodi do toga da se kompleks I (proteinski kompleks koji igra ključnu ulogu u proizvodnji energije) ne fosforiliše adekvatno, što dovodi do smanjenja proizvodnje energije. Kada su istraživači obezbedili fosforilaciju kompleksa I, znaci bolesti su se smanjivali ili nestajali kod miševa i u embrionalnim matičnim ćelijama uzetih od obolelih ljudi.

Istraživači su već koristili ćelije osoba sa Parkinsonovom bolešću koje imaju ovaj defektni gen kako bi pokazali da popravljanje fosforilacije povećava proizvodnju energije. Ostaje da se utvrdi, kod osoba obolelih od ove bolesti, da li ta korekcija dovodi do smanjenja ili nestanka simptoma.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

2 Comments

Click here to post a comment
 • Penzin hvala na odgovoru i neljuti se .Teska je ovo bolest koja unistava i pacijenta i porodicu.Sa kakvim problemima se srecemo u životu pokusaj razumeti moj gnev.
  Nerazumevanje u zdravstvu u sredini kojoj zivis jer svi samo te posmatraju onaj sto se trese.To je vise nemogu kucati bole ruke

  • Poštovani Milane,
   Ne ljutimo se uopšte. Ne možemo znati kako Vam je, ali razumemo Vašu ljutnju jer znamo da odnos našeg društva prema bilo kojoj osobi koja je obolela nije najbolji, blago rečeno. Iako Vas ograničava, Parkinson Vas ne definiše. Vi ste mnogo više od osobe koja se trese.
   Pozdrav!

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija