Nedostatak energije u osnovi Parkinsonove bolesti

Nedovoljna proizvodnja energije u ćelijama može dovesti do Parkinsonove bolesti, pokazuje novo belgijsko istraživanje

Neurolozi Vanesa Morais i Bart de Struper sa Katoličkog univerziteta u Levenu sa kolegama su identifikovali mehanizam koji je odgovoran za ovaj nedostatak. Ovo potvrđuje njihovo uverenje da bi ispravljanje procesa proizvodnje energije moglo biti terapijska strategija.

Mitohondrije su ćelijske organele koje obezbeđuju energiju potrebnu za rad ćelija. Kod Parkinsonove bolesti, mitohondrijsko delovanje je poremećeno. Poslednjih nekoliko godina, naučnici su opisali razne genetske anomalije (mutacije) kod ljudi sa ovom bolešću, uključujući i mutaciju u genu Pink1 koja dovodi do smanjene aktivnosti mitohondrija.

Vanesa Morais je proučavala vezu između gena Pink1, mitohondrija i Parkinsonove bolesti kod voćnih mušica i miševa. Zbog ovog defektnog gena, proučavani organizmi su pokazali simptome Parkinsonove bolesti.

Mutacija gena Pink1 dovodi do toga da se kompleks I (proteinski kompleks koji igra ključnu ulogu u proizvodnji energije) ne fosforiliše adekvatno, što dovodi do smanjenja proizvodnje energije. Kada su istraživači obezbedili fosforilaciju kompleksa I, znaci bolesti su se smanjivali ili nestajali kod miševa i u embrionalnim matičnim ćelijama uzetih od obolelih ljudi.

Istraživači su već koristili ćelije osoba sa Parkinsonovom bolešću koje imaju ovaj defektni gen kako bi pokazali da popravljanje fosforilacije povećava proizvodnju energije. Ostaje da se utvrdi, kod osoba obolelih od ove bolesti, da li ta korekcija dovodi do smanjenja ili nestanka simptoma.

2 comments

 • Penzin hvala na odgovoru i neljuti se .Teska je ovo bolest koja unistava i pacijenta i porodicu.Sa kakvim problemima se srecemo u životu pokusaj razumeti moj gnev.
  Nerazumevanje u zdravstvu u sredini kojoj zivis jer svi samo te posmatraju onaj sto se trese.To je vise nemogu kucati bole ruke

  Reply
  • Poštovani Milane,
   Ne ljutimo se uopšte. Ne možemo znati kako Vam je, ali razumemo Vašu ljutnju jer znamo da odnos našeg društva prema bilo kojoj osobi koja je obolela nije najbolji, blago rečeno. Iako Vas ograničava, Parkinson Vas ne definiše. Vi ste mnogo više od osobe koja se trese.
   Pozdrav!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *