Početna Magazin Godine Ekonomija Oko 90.000 penzionera starijih od 70 godina ima keš i refinansirajuće kredite

Oko 90.000 penzionera starijih od 70 godina ima keš i refinansirajuće kredite

Oko 90.000 penzionera starijih od 70 godina ima keš i refinansirajuće kredite

Građanima starijim od 70 godina banke su odobrile oko 90.000 keš, refinansirajućih i potrošačkih zajmova, piše Jovana Rabrenović za Politiku, u tekstu u kom istražuju mehanizme kojima se banke obezbeđuju za naplatu kredita putem „besplatnih osiguranja“ primetnih u kamatnoj stopi koja je viša nego za druge građane.

Vaš tekst da se kamate na keš i refinansirajuće kredite kreću od sedam do 11 odsto godišnje nije tačan. Za mene koji imam više od 70 godina i za sve moje ispisnike koji imaju 70 godina i jedan dan više kamate na gotovinske kredite su od 14 odsto pa naviše. Obišao sam sve banke i to je „rezultat”.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ovim ukorom Politici nedavno obratio redovni čitalac. Da li je on u pravu po onoj narodnoj „bolje pitaj paćenog nego učenog“ ili banke koje negiraju da prave starosnu diskriminaciju? Čini se da jeste, iako je to malo koja banka voljna da prizna.

Razlog zbog koga su krediti za ovu populaciju skuplji su upravo njihove godine i to rizik da ne dožive otplatu kredita, a od toga se banke štite obaveznim osiguranjem. Banke kažu da je osiguranje za korisnika besplatno, međutim taj trošak su uračunali u kamatu. Ovo osiguranje nije zasebna stavka kao kod drugih kredita.

Inače podaci Udruženja banaka pokazuju da su banke građanima u životnoj dobi između 70 i 80 godina odobrile oko 80.000 gotovinskih i refinansirajućih kredita i desetak hiljada potrošačkih. Poljoprivrednih oko hiljadu.

U Krediagrikol banci priznaju da je u njihovom slučaju standardna promenljiva kamatna stopa 8,95 odsto (5,39 odsto plus tromesečni belibor), odnosno 10,95 odsto fiksno, dok je u slučaju kredita za penzionere promenljiva kamata 13,95 odsto (10,39 odsto plus tromesečni belibor), odnosno 14,95 odsto u slučaju fiksne kamate.