Ograničenje cene goriva produženo do 30. aprila

Ograničenje cene goriva na pumpama u Republici Srbiji produženo je do 30. aprila 2022. godine.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Na sednici održanoj 7. aprila 2022. godine Vlada Srbije je usvojila novu Uredbu o ograničenju visine cena naftnih derivata. Ova uredba će važiti do 30. aprila, objavilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

U pitanju su izmene i dopune Uredbe o ograničenju visine cena naftnih derivata. Primena ove uredbe bila je predviđena od 11. marta do 11. aprila. Ova nova uredba doneta je u cilju sprečavanja većih poremećaja na tržištu. Uredba se ne odnosi na aditivirane derivate nafte.

Ministarka trgovine Tatjana Matić nije mogla da kaže, u ovom trenutku, kako će vlada po ovom pitanju postupati nakon 30. aprila.

„Vrlo je nezahvalno prejudicirati bilo šta u vezi sa cenama derivata, jer vidimo da cene sirove nafte na svetskom tržištu osciliraju. Ovih dana smo videli i veliki pad cene nafte. Nadamo se da će se cene derivata stabilizovati i mogu da kažem da smo u vezi sa tim umereni optimisti“, kazala je..

Najviša maloprodajna cena sa porezom na dodatu vrednost za evrodizel i bezolovni benzin BMB 95, po sada važećoj uredbi, utvrđuje se u iznosu prosečne veleprodajne cene derivata na teritoriji Srbije uvećane za šest dinara.

Cene se utvrđuju na osnovu mehanizma ustanovljenog Uredbom Vlade Srbije o ograničenju visine cena derivata nafte. Cene dva derivata usklađuju se svakog petka i objavljuju na sajtu Minsitarstva trgovine u 15 časova i važe nerednih sedam dana.

Najviše maloprodajne cene ovih derivata utvrđuje Ministarstvo trgovine svakog petka. One se zatim objavljuju na zvaničnoj internet stranici Ministarstva najkasnije do 15 časova.

Prosečne veleprodajne cene tih derivata obračunava Ministarstvo rudarstva i energetike, svakog petka do isteka uredbe i najkasnije do 13 časova dostavlja Ministarstvu trgovine.

Način obračuna prosečne veleprodajne cene derivata nafte evrodizela i evropremijuma BMB 95 bliže propisuje ministar nadležan za poslove energetike.

Izvor: Politika
Fotografija (detalj): The Nigmatic sa Unsplash