Magazin Godine Srbija Zdravlje

Odobreno više od 1.200 novih specijalizacija

Komisija Ministarstva zdravlja Republike Srbije odobrila je 1.207 opštih i užih specijalizacija od ukupno 1.638 pristiglih zahteva na konkurs.

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije objavilo je danas, 8. decembra 2014. godine, na svom sajtu, da je završilo proces dodela specijalizacija i subspecijalizacija u redovnom, septembarskom roku.

Novina u ovom roku je dodela specijalizacija za nezaposlene doktore medicine (za deficitarne grane medicine), kao i odobravanje specijalizacija bez prethodno obavljenog staža od dve godine.

Ove promene, piše na sajtu Ministarstva, u skladu su sa usvojenim izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Komisija Ministarstva zdravlja odobrila je 1.207 opštih i užih specijalizacija od ukupno 1.638 pristiglih zahteva na konkurs.

Doktori opšte medicine:

  • u državnim ustanovama – 314
  • u privatnim ustanovama – 82
  • za strane državljane – 54
  • volonterske specijalizacije – 383
Ukupno: 833

Doktori stomatologije:

  • u državnim ustanovama – 12
  • u privatnim ustanovama – 111
  • za strane državljane – 4
Ukupno: 127

Magistri farmacije:

  • u državnim ustanovama – 7
Ukupno: 7

“Pre dve nedelje je dat nalog, odnosno uputstvo svim zdravstvenim ustanovama da raspišu konkurs i većina je to već uradila. Očekujem da počne da se postupa po tom konkursu i da se ljudi zapošljavaju”, rekao je, kako prenose Novosti, ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija