Početna Magazin Godine Duvan ubija „muški“ Y hromozom

Duvan ubija „muški“ Y hromozom

Ukoliko muškarci prestanu da puše, njihovi Y hromozomi će se najverovatnije ponovo proizvoditi nesmetano kao i kod onih koji nikad i nisu pušili. 

Muškarci pušači češće gube svoje Y hromozome u krvnim ćelijama, a što je veća zavisnost, to je veći i gubitak.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Gubitak Y hromozoma može objasniti zašto su muškarci pušači izloženi većem riziku oboljevanja od raka nego žene pušači. Razlog je to što imunoćelije u krvi koje se bore protiv raka bivaju oslabljene bez Y hromozoma.

Ovo je zaključak studije koju je uradilo Odeljenje imunologije, genetike i patologije na Uppsala univerzitetu u Švedskoj.

Nauka je već 50 godina svesna da Y hromozomi mogu da nestanu, i to češće kod starijih nego kod mlađih muškaraca.

Normalno, prilikom deobe ćelije, kopije svih hromozoma se raspoređuju u dve nove ćelije. Ali, u ovom kompleksnom procesu, nekada se desi da hromozomi nestaju. Obično nova ćelija taj gubitak ne može da preživi, ali ćelije mogu da žive bez Y hromozoma.

Švedski tim je povezao gubitak Y hromozoma sa pušenjem i većim faktorom rizika za oboljevanje od raka. Svoje istraživanje objavili su u časopisu Nature Genetics. U njemu su podaci o 6.000 muškaraca i faktorima koji su doveli do gubitka Y hromozoma.

Muškarci su ispitivani u vezi sa pušenjem, ispijanjem alkohola i fizičkom aktivnosti, i samo je pušenje bilo povezano sa gubitkom Y hromozoma.

Ukoliko muškarci prestanu da puše, njihovi Y hromozomi će se najverovatnije ponovo proizvoditi nesmetano kao i kod onih koji nikad i nisu pušili.

Za razliku od muškaraca, žene imaju dva X hromozoma i to može da objasni zašto su žene pušači manje izloženi riziku od raka nego muškarci, prenosi RT.