Filmska umetnost i umetnost življenja Magazin Godine

I dalje Alis – priča o Alchajmeru

Film “I dalje Alis” (Still Alice, 2014) priča je o profesorki lingvistike sa Kolumbija univerziteta koja polako tone u Alchajmerovu bolest.

Glavna junakinja, Alice Howland, koju glumi Džulijan Mur, uz svog muža i troje dece mora da prolazi kroz okrutno i apsurdno iskušenje bez stvarnih šansi da će se situacija popraviti.

Film prati njenu transformaciju od inteligentne i sposobne osobe u ranjivu i zbunjenu senke pređašnje sebe.

Sa druge strane, i sam naslov podseća da je to i dalje ona, te tako podseća i na jednu od najvećih tragedija koje proživljavaju i porodice i prijatelji obolelih suočeni sa osećajem da je ista osoba i prisutna i odsutna u isto vreme.

Film istražuje i filozofske i emotivne aspekte ove paradoksalne situacije. Film je zasnovan na romanu Lise Đenove (Lisa Genova), a režirali su ga Ričard Glacer i Voš Vestmorlend.

I dalje Alis – u Beogradu

Penzin je o ovom filmu prvi put pisao sredinom decembra 2014. godine (tekst iznad – tada smo ga prevodili kao “Još uvek Alis” ili “Još uvek Elis”), a Džulijen Mur je početkom 2015. godine dobila nagradu Američke filmske akademije – Oskar, za glavnu žensku ulogu ostvarenu u ovom filmu.

Film je prikazivan i u Srbiji u okviru programa Festa, u martu 2015. godine, a Redakcija Penzina nije propustila priliku da pogleda ovo izuzetno, potresno, delo…

I dalje Alis - Fest 2015, Beograd, Srbija
I dalje Alis – Fest 2015, Beograd, Srbija

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Add Comment

Click here to post a comment

portal Penzin

Vaš oglas na Penzinu

February 2018
M T W T F S S
« Jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  

Povezane teme na Penzinu

Linkovi ispod nisu reklame već povezane teme (tagovi, naslovi, itd) sa Penzina koje Gugl prepoznaje kao srodne tekstu koji trenutno čitate...