Početna Magazin Godine I dalje Alis – priča o Alchajmeru

I dalje Alis – priča o Alchajmeru

I dalje Alis – priča o Alchajmeru

Film „I dalje Alis“ (Still Alice, 2014) priča je o profesorki lingvistike sa Kolumbija univerziteta koja polako tone u Alchajmerovu bolest.

Glavna junakinja, Alice Howland, koju glumi Džulijan Mur, uz svog muža i troje dece mora da prolazi kroz okrutno i apsurdno iskušenje bez stvarnih šansi da će se situacija popraviti.

Film prati njenu transformaciju od inteligentne i sposobne osobe u ranjivu i zbunjenu senke pređašnje sebe.

Sa druge strane, i sam naslov podseća da je to i dalje ona, te tako podseća i na jednu od najvećih tragedija koje proživljavaju i porodice i prijatelji obolelih suočeni sa osećajem da je ista osoba i prisutna i odsutna u isto vreme.

Film istražuje i filozofske i emotivne aspekte ove paradoksalne situacije. Film je zasnovan na romanu Lise Đenove (Lisa Genova), a režirali su ga Ričard Glacer i Voš Vestmorlend.

I dalje Alis – u Beogradu

Penzin je o ovom filmu prvi put pisao sredinom decembra 2014. godine (tekst iznad – tada smo ga prevodili kao „Još uvek Alis“ ili „Još uvek Elis“), a Džulijen Mur je početkom 2015. godine dobila nagradu Američke filmske akademije – Oskar, za glavnu žensku ulogu ostvarenu u ovom filmu.

Film je prikazivan i u Srbiji u okviru programa Festa, u martu 2015. godine, a Redakcija Penzina nije propustila priliku da pogleda ovo izuzetno, potresno, delo…

I dalje Alis - Fest 2015, Beograd, Srbija
I dalje Alis – Fest 2015, Beograd, Srbija