Ekonomija Magazin Godine Svet

Blumberg: 15 najbednijih ekonomija sveta u 2015. godini

Evo jedne liste koju smo uspeli da izbegnemo! Istina, nije reč o sasvim “egzaktnom” predviđanju, ali ipak je zanimljivo. Naime, agencija Blumberg radila je procenu za 51 zemlju sveta na osnovu svog “indeksa bede”…

Blumberg predviđa najcrnju godinu za Venecuelu, Argentinu, Južnoafričku Republiku, Ukrajinu i Grčnu. Njih izdvaja kao “pet najlošijih ekonomija u kojima ljudi žive i rade”.

Ova agencija kaže da je koristila sopstvena istraživanja takozvanog “indeksa bede” (misery index) koji čini prosta jednačina:

  • stopa nezaposlenosti + rast indeksa potrošačkih cena
    = indeks bede.

U slučaju Ukrajine uzrok je jasan: pored nezaposlenosti i inflacije, tu je i građanski rat na istoku zemlje. Ukrajinski BDP u 2015. godini iznosiće oko 8.494 dolara po glavi stanovnika, što je otprilike na nivou Filipinskog, nezaposlenost će se popeti na 9,5 odsto u odnosu na 8,9 odsto u trećem kvartalu 2014. godine.

Inflacija u Ukrajini dostići će 17,5 odsto u 2015. godini, u odnosu na čak 24,9 u decembru 2014. godine. Sve u svemu, Ukrajina se na listi “bede” popela za dva mesta u odnosu na prošlu godinu kada je bila 2. na ovoj listi, dok je sada na 4. mestu.

Tri zemlje koje prema Blumbergovoj proceni očekuje najteža 2015. godina jesu JAR, Argentina i Venecuela, koje zadržavaju otprilike ista mesta kao i prethodne godine.

– Pet godina nakon što su investitori popularisali skraćenicu PIIGS (pigs, eng. “prasići” – Portugalija, Italija, Irska, Grčka, Španija) da opišu pet zemalja u Evropi (EU) koje ostaju na koloseku krize iz 2008. godine, one i dalje ostaju u problemu – piše Blumberg.

Prosečan BDP po glavi stanovnika u 51 zemlji koju je analizirao Blumberg iznosi 31.079 dolar po glavi stanovnika.

Na primer, BDP Srbije po glavi stanovnika u 2013. godini iznosio je 541.000 dinara (oko 4.700 evra po “približnom” kursu od 114 dinara za evro iz 2013. godine) – oko 6 puta manje od proseka na listi “indeksa bede” Blumberga.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija