Magazin Godine Srbija

Od 1. januara 2016. vojne penzije konačno po zakonu?

Više o vojnim penzionerima čitajte na Penzinu

Od Nove godine, svim vojnim penzionerima koji su podneli tužbe zbog smanjenih primanja trebalo da budu isplaćene razlike, zajedno sa kamatama, piše Danas. Kao nekad, sada već dani broje do dana kada će biti jasno da li je u pitanju još jedno prazno obećanje države, ili će, posle punih sedam godina nezakonitog uskraćivanja penzija, vojnim penzionerima biti priznata prava…

Predstavnici vojnih penzionera su dobili usmena uveravanja od ljudi u nadležnim institucijama da će od 1. januara 2016. godine njihove penzije da budu izjednačene sa civilnim penzijama, saznaje Danas. Do tog datuma bi, prema dogovorenom, nadležno Ministarstvo rada i socijalne politike trebalo da obezbedi zakonski okvir za podizanje primanja vojnih penzionera, koja su još od 2008. godine bila niža za 11,06 odsto u odnosu na civilne korisnike Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Takođe, Danasu je rečeno da bi svim vojnim penzionerima koji su podneli tužbe zbog smanjenih primanja trebalo da budu isplaćene razlike, zajedno sa kamatama. Ipak, kako su u pitanju samo usmena obećanja, u slučaju da od dogovorenog ne bude ništa, vojni penzioneri najavljuju mogućnost novog protesta.

Podsetimo, koordinaciono telo sastavljeno od deset udruženja vojnih penzionera je 29. septembra održalo skup na Trgu Nikole Pašića na kojem su protestovati protiv, kako je rečeno, diskriminacije, ustavne neravnopravnosti, nezakonitih odluka i ignorantskog odnosa državnih institucija prema pravima penzionera.

Osnovni zahtev protesta vojnih penzionera bio je upravo izjednačavanje primanja sa civilnim penzionerima.

Do razlike u visini penzija je došlo pošto su vojni penzioneri prebačeni iz Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika i sastava Ministarstva odbrane u Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO).

Ipak, kako su u više navrata istakli u udruženjima vojnih penzionera u Fond PIO su primljeni samo fiktivno. Posledica toga je da vojnim penzionerima nije povećana penzija 2008. godine kada i ostalim penzionerima.

Argumente vojnih penzionera je uvažio i Ustavni sud, ocenivši neustavnim razliku u primanjima, ali njegovu odluku nisu poštovali niži sudovi koji su odlučivali o tužbama penzionera protiv Fonda PIO.

Pored visine penzija, tokom protesta vojni penzioneri su od države tražili i rešavanje stambenog problema za oko 8.500 njihovih kolega. Ipak, o ovom zahtevu bivših vojnika se niko od nadležnih nije oglasio.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

3 Comments

Click here to post a comment
 • Izjavama ministra Vulina i predsednika Vlade Srbije, neposredno pre zakazanog protesta vojnih penzionera i posle održanog protesta su u funkciji dezinformisanja javnosti i pokušaj umanjivanja političke štete zbog bahatog i kriminalnog odnosa aktuelne vlasti prema problemima gradjana. Da navedeni ozbiljno obavljaju državne poslove koji su im povereni, problem je trebao biti rešen 2012. godine. Svojim izjavama manipulišu sa vojnim penzionerima i ostalim gradjanima Srbije, da je problem rešen prikrivajući prevaru. Prevara se sastoji u tome što pripremaju poseban zakon kojim bi obaveze države i šteta poreskim obveznicima, koju su sami napravili, bile umanjene, na račun vojnih penzionera. Štetu umanjuju tako što sudovi donose presude kojima se procenat uaskladjivanja i pored odluka Ustavnog suda , umanjuju. Pripremaju Zakon kojim se pravo priznaje retroaktivno za samo tri godine, ne priznaju troškovi advokatskih usluga , a zaostali dug reprogramira na dve godine. Ništa nije gotovo dok pravo i pravda ne budu zadovoljeni.

 • Od donosenja ovog Zakona o javnom dugu NEMA NISTA!
  Tako je bio pokusaj da se donese takav Zakon za resavanje duga vojnim penzionerima koji je nastao u periodu od avgusta 2004. do novembra 2007. godine. Sve se zavrsilo na izradi Nacrta zakona, a nikad nije bilo rasprave i usvajanja u Narodnoj Skupstini!
  To zbog toga sto je oko 95% vojnih penzionera vec bilo povelo parnicni postupak pred Sudom.
  Slicna situacija je i sada, i zali Boze, sto ce nekakva Radna grupa da mlati praznu slamu, tj. da pise nekakav Nacrt zakona, a koji ce zavrsiti u kanti za smece u Nemanjinoj 11.
  Dakle, JEDINO resenje za ovaj problem je da se vojne penzije ODMAH usklade za 11,06%, i da se OSMOGODISNJI dug isplati sa pripadajucom zateznom kamatom, a ko je u parnicnom postupku, da mu se jos isplate i SUDSKI TROSKOVI !
  Naravno, svi oni, koji su napravili ovu OGROMNU stetu vojnim penzionerima i Drzavnom budzetu, DA SE PROCESUIRAJU!!!

 • Vojne penzionere šikaniraju po sudovima. Osnovni sudovi po celoj Srbijii (i viši) donose takve presude da je to smejurija a nema uopšte uporište u pravu. Upravni sud donosi pozitivne presude ali vraća filijalama na ponovno odlučivanje a ovi donose negativne već 4-ti krug. Igranka bez prestanka i niko ne odgovara za dug koji se uvećava već godinama. Vrhovni Kasacioni sud već nekoliko godina vrši izuzetno dozvoljene revizije (na malu vrednost) i svaki put različito, navodno radi ujednačavanje sudske prakse. Vrši mobing nad sudijama sa preporukama koje zbunjuju i same sudije a nisu u saglasnosti sa Odlukama Ustavnog suda. Znači da donose političke a ne pravne presude. Svaki novi protest voj.penzionera je masovniji jer shvataju da ih je najbrojnije udruženje (UVPS=PUPS) izdalo i neće da se priključe protestu koje već sada organizuju 10 samostalnih udruženja a biće ih još više.

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija