Početna Magazin Godine Od 1. januara 2016. vojne penzije konačno po zakonu?

Od 1. januara 2016. vojne penzije konačno po zakonu?

Od 1. januara 2016. vojne penzije konačno po zakonu?

Od Nove godine, svim vojnim penzionerima koji su podneli tužbe zbog smanjenih primanja trebalo da budu isplaćene razlike, zajedno sa kamatama, piše Danas. Kao nekad, sada već dani broje do dana kada će biti jasno da li je u pitanju još jedno prazno obećanje države, ili će, posle punih sedam godina nezakonitog uskraćivanja penzija, vojnim penzionerima biti priznata prava…

Predstavnici vojnih penzionera su dobili usmena uveravanja od ljudi u nadležnim institucijama da će od 1. januara 2016. godine njihove penzije da budu izjednačene sa civilnim penzijama, saznaje Danas. Do tog datuma bi, prema dogovorenom, nadležno Ministarstvo rada i socijalne politike trebalo da obezbedi zakonski okvir za podizanje primanja vojnih penzionera, koja su još od 2008. godine bila niža za 11,06 odsto u odnosu na civilne korisnike Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Takođe, Danasu je rečeno da bi svim vojnim penzionerima koji su podneli tužbe zbog smanjenih primanja trebalo da budu isplaćene razlike, zajedno sa kamatama. Ipak, kako su u pitanju samo usmena obećanja, u slučaju da od dogovorenog ne bude ništa, vojni penzioneri najavljuju mogućnost novog protesta.

Podsetimo, koordinaciono telo sastavljeno od deset udruženja vojnih penzionera je 29. septembra održalo skup na Trgu Nikole Pašića na kojem su protestovati protiv, kako je rečeno, diskriminacije, ustavne neravnopravnosti, nezakonitih odluka i ignorantskog odnosa državnih institucija prema pravima penzionera.

Osnovni zahtev protesta vojnih penzionera bio je upravo izjednačavanje primanja sa civilnim penzionerima.

Do razlike u visini penzija je došlo pošto su vojni penzioneri prebačeni iz Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika i sastava Ministarstva odbrane u Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO).

Ipak, kako su u više navrata istakli u udruženjima vojnih penzionera u Fond PIO su primljeni samo fiktivno. Posledica toga je da vojnim penzionerima nije povećana penzija 2008. godine kada i ostalim penzionerima.

Argumente vojnih penzionera je uvažio i Ustavni sud, ocenivši neustavnim razliku u primanjima, ali njegovu odluku nisu poštovali niži sudovi koji su odlučivali o tužbama penzionera protiv Fonda PIO.

Pored visine penzija, tokom protesta vojni penzioneri su od države tražili i rešavanje stambenog problema za oko 8.500 njihovih kolega. Ipak, o ovom zahtevu bivših vojnika se niko od nadležnih nije oglasio.