Početna Magazin Godine Protein malarije kao lek protiv raka?

Protein malarije kao lek protiv raka?

Protein malarije kao lek protiv raka?

Naučnici su sasvim slučajno otkrili da protein malarije može biti delotvorno oružje protiv raka i time možda neočekivano ostvarili prodor u potrazi za lekom protiv ove bolesti.

Danski tim naučnika tragao je za načinima zaštite trudnica od malarije, koja može da izazove ozbiljne probleme, jer napada bebinu posteljicu, ali su tom prilikom ustanovili da ojačani proteini malarije napadaju i rak, što bi mogao da bude značajan korak napred u lečenju ove bolesti.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Tim je kombinovao deo proteina koji vakcina protiv malarije koristi da prodre u ćelije sa toksinom. Dobijeni “koktel” prodire u ćeliju raka i oslobađa toksin, koji ih ubija.

Naučnici su ustanovili da se u oba slučaja protein malarije kači za isti ugljeni hidrat – saznanje koje bi moglo da pomogne u stvaranju leka protiv raka.

„Naučnici su decenijama tragali za sličnostima između rasta placente i tumora„, objasnio je Ali Salanti sa Univerziteta u Kopenhagenu.

„Placenta u roku od nekoliko meseci od malobrojnih ćelija izraste u organ težak oko kilogram i obezbeđuje embrionu kiseonik i hranljive materije u relativno nepoznatom okruženju. Na neki način, tumori rade to isto: agresivno rastu u relativno nepoznatom okruženju“, objašnjavaju naučnici.

Proces je već testiran na ćelijama i miševima obolelim od raka, a rezultati su opisani u članku objavljenom u časopisu “Cancer Cell”. Naučnici se nadaju da će u naredne četiri godine početi testiranje i na ljudima, piše Independent a prenosi Blic.